Nyitókép: MTI/AP/Chris Seward

Cseh államfő: nincs ok NATO-csapatokat küldeni Ukrajnába

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2022. február 7. 18:19
Miloš Zeman cseh köztársasági elnök nem tart attól, hogy Oroszország esetleg megtámadná Ukrajnát. Zeman a CNN Prima News prágai hírcsatornának adott interjújában úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi feszültséget a szavak háborújának tartja mindkét fél részéről, és szeretné, ha ez így is maradna. Hétfőn és kedden a cseh, a szlovák és az osztrák külügyminiszter is együtt látogat Ukrajnába és tárgyal a legfőbb közjogi méltóságokkal a kialakult helyzetről.

Miloš Zeman az interjúban úgy fogalmazott, szeretné, ha a szavak háborújánál nem nőne nagyobbra az orosz–ukrán konfliktus. A cseh köztársasági elnök szerint az oroszok nem bolondok, és tudják, hogy Ukrajna megtámadásával sokkal többet veszítenének, mint amennyit nyernének. „Ha összevetjük a nyereség és a veszteség oldalakat, s mivel az oroszok nem buták, az jön ki, hogy veszítenének, ráadásul sokat veszítenének” – jelentette ki a cseh államfő. Az elnök úgy véli, ha mégis fegyveres konfliktussá alakul át a szópárbaj, akkor az nagy valószínűséggel csak a két kelet-ukrajnai szeparatista régióra korlátozódna.

Miloš Zeman nem küldene cseh katonai csapatokat a NATO keleti határára. Azt mondta, mindez csak fegyvercsörgetés. Ezzel szemben Csehország új külügyminisztere, Ján Lipavský január végén azt nyilatkozta Brüsszelben, a NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel való találkozója után, hogy a NATO keleti szárnyának megerősítése Csehországnak is érdeke. Más vezető cseh kormánypárti politikus is hasonló, Ukrajnát egyértelműen támogató, és Oroszországot elmarasztaló nyilatkozatot tett.

„Úgy vélem, ha Ukrajna nem tagja a NATO-nak, akkor nincs ok arra, hogy oda katonai csapatokat küldjön a szövetség”

– fogalmazott ugyanakkor Miloš Zeman.

A cseh köztársasági elnök azt is nehezményezi, hogy Prága közel négyezer tarackágyú lövedéket ajándékozott Kijevnek. Hozzátette, hogy ő üzletemberként pénzért értékesítette volna a lövedékeket, ám azt is elmondta, érti, hogy meg akartak szabadulni azoktól a lövedékektől, mert azok olyan ágyúkba használatosak, amelyeket rövidesen a cseh hadsereg kivon a forgalomból.

A cseh, a szlovák és az osztrák külügyminiszter két napra együtt látogat Ukrajnába, ahol a legfőbb közjogi méltóságokkal a kialakult helyzetről tárgyalnak, valamint arról, milyen konkrét segítséget nyújthatnak országaik a moszkvai fenyegetettség árnyékában élő Ukrajnának. Ján Lipavský cseh, Ivan Korčok szlovák és Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter kiindulópontként leszögezte, hogy támogatják Ukrajna politikai függetlenségét és területi integritását a nemzetközileg elismert határain belül. A cseh diplomácia vezetője közösségi oldalán arról írt, hogy 3,6 millió cseh korona értékű humanitárius segélyt is átadnak. A külügyminiszterek az osztrák–cseh–szlovák regionális együttműködés, az úgynevezett Slavkovi Háromszög keretében vesznek részt az Ukrajnára nehezedő háborús fenyegetettséget oldani hivatott diplomáciai erőfeszítésekben.