Nyitókép: Chip Somodevilla/Getty Images

A járványkezelés közepette állhat le az amerikai szövetségi állam

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2021. szeptember 29. 14:01
Egy törvényhozási vita miatt tíz év alatt már harmadszor „állhat le” az amerikai szövetségi állam. Ennek nyomán több százezer szövetségi alkalmazottat – köztük a pandémia elleni fellépésben dolgozókat – küldhetnek kényszerszabadságra.

Annak nyomán hogy a szenátus republikánus tagjai blokkolják a szövetségi állam adósságplafonjának emelését is tartalmazó finanszírozási törvényt, csütörtökön jöhet egy újabb „leállás”. Ennek nyomán többszázezer, az állampolgárok ügyeit intéző szövetségi dolgozót küldhetnek kényszerszabadságra a szövetségi állam pénzügyi évének végén.

És nem csak bürokratákat szabadságolhatnak. Miközben folytatódik a koronavírus-járvány, kényszerszerszabadságolás várhat a frontvonalban harcoló, befolyásos CDC, vagyis az Amerikai Járványügyi Hatóság állományának 62 százalékára. Bezárnak a múzeumok és a nemzeti parkok is, és körülbelül 800 ezer dolgozójukat küldhetik haza.

A szövetségi közalkalmazottak emberéletre vagy vagyonra leselkedő veszély esetén folytathatják a munkát, de addig nem kapnak fizetést, amíg a törvényhozás meg nem állapodik a finanszírozási törvényről. Az Amerikai Egészségügyi és Emberi Szolgáltatások Minisztérium azt ígérte, hogy továbbra is „teljes támogatást ad” a közegészségügyi feladatokra, de szakértők szerint jóval kisebb hatékonysággal működik majd.

Mint a Reuters megjegyezte: az amúgy is nagy arányban stresszes, szorongó és depressziótól szenvedő közegészségügyi dolgozóknak rosszabbkor nem is jöhetne a kényszerstop.

A szövetségi állam leállása esetén, egyes funkciókat automatikusan lát el a gépezet – például így küldik ki a szociális támogatási csekkeket.

A hadsereg háborúzhat, de a védelmi minisztérumi dolgozók egy része kényszerszabadságon lesz.

A szövetségi állam folytatódó finanszírozását az adósságplafonról szóló vita blokkolja. A szenátusi republikánusok hevesen ellenzik, hogy a jövőben még több kölcsönt vehessen fel az amerikai szövetségi állam. Ezért még arra is készek, hogy elutasíták az átmeneti finanszírozásról szóló törvényjavaslatot, ami legalább december elejéig – a költségvetés véglegesítéséig – forrásokkal látná el a szövetségi államot.

A demokratáknak most más módot kell találniuk a kormányzat finanszírozására és az adósság potenciális növelésére. Például kivehetnék a tövényből az adósságplafon témáját, ami garantálná a republikánus „igent”.

Ebben a helyzetben Jane Yellen pénzügyminiszter figyelmeztetett, hogy

október közepére elfogyhatnak az Egyesült Államok készpénztartalékai.

Azaz, nem lesz pénz a számlák és az állampapírok tulajdonosainak kifizetésére.

Ez pedig előrevetíti azt a sokkoló lehetőséget – hogy ha nincs megállapodás az adósságplafonról – akkor az Egyesült Államok, amelyet a világ legjobb adósának tartanak, csődöt jelent. Mindez komoly hullámokat vethet az amerikai pénzügyek zökkenőmentes működésére épülő nemzetközi piacokon – mert

ahogy a mondás tartja, „amikor Amerika tüsszent, a világ náthás lesz”.

A Reuters pedig idézte a Moody’s elemzését arról: mibe kerül az, hogy a pártok farkasszemet néznek a Szenátusban. A 2011-13-as leállások miatt a GDP 2015-ben 1 százalékkal volt alacsonyabb, mint lehetett volna, 1,2 millióval kevesebb állás volt és 0,7 százalékkal volt magasabb a munkanélküliség.