Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci

Pápalátogatás: Szlovákia szigorúbb feltételeket diktál, mint Magyarország

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2021. augusztus 25. 15:53
A Budapesten szeptember 12-én esedékes Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson bemutatott pápai mise után Ferenc pápa négy napra Szlovákiába látogat. Az ország magyarlakta déli régióiban működő egyházközösségek kirándulásokat szerveznek Budapestre, mert a magyarországi pápalátogatás feltételei enyhébbek a szlovákokénál. Északi szomszédunknál ugyanis a rendezvényeken csak a teljes védettséget élvező személyek vehetnek részt.

Szeptember 12-én Ferenc pápa Budapestről egyenesen Pozsonyba utazik, hogy megkezdje négynapos szlovákiai látogatását. A fővároson kívül Kassát és Eperjest is felkeresi, valamint részt vesz a sasvári búcsún is. Martin Kramara, a Szlovák Püspöki Konferencia szóvivője elmondta, hogy Sasvárra 350 ezer látogatót várnak, Eperjesen és Kassán a felső határ mintegy 50 ezer fő. A kassai Luník IX lakótelepre tervezett rendezvény alapkapacitását pedig 15 ezer főben határozták meg.

A felsorolt helyszínek mindegyikén

csak és kizárólag az eseményre beregisztrált, és teljes védettséget élvező személyeket engedik be a szervezők.

Szlovákia polgárainak a mögöttünk álló vasárnap, vagyis augusztus 22-én volt utolsó lehetőségük arra, hogy beoltassák magukat annak érdekében, hogy szeptemberre, a pápalátogatás időpontjára teljesen védetté váljanak, és részt vehessenek a katolikus egyházfő látogatásához fűződő rendezvényeken.

A regisztráció augusztus 13-án indult, s az első héten 20 ezer jelentkezőt vettek nyilvántartásba. Az érdeklődők egy QR-kódot kapnak, amelyet a helyszínen kell majd felmutatniuk a személyi igazolványukkal együtt. Azt, hogy a regisztráltak valóban felvették-e a védőoltást, az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja fogja ellenőrizni a személyi szám alapján. Ha valamelyik résztvevőről utólag kiderülne, hogy fertőzött, a QR-kód alapján meg tudják majd állapítani, melyik szektorban tartózkodott, és így felkutathatók lesznek a kontaktszemélyek is. A látogatók saját magukkal együtt 12 évnél fiatalabb gyerekeket is regisztrálhatnak. A családoknak saját, elkülönített szektoraik lesznek.

A 12 évnél idősebb, be nem oltott gyerekek nem vehetnek részt a rendezvényeken.

A pozsonyi DenníkN napilap arról ír, hogy szlovákiai magyarajkú katolikus hívek szívesebben mennek el a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, mint a szlovákiai helyszínekre. Nem csupán az anyanyelvi környezet miatt, hanem azért is, mert a budapesti szentmisén azok a hívek is részt vehetnek, akik még nem kapták meg a koronavírus elleni vakcina mindkét adagját.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!