Nyitókép: MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László

Még tart a veszélyhelyzet, de már látogathatók a meccsek Szlovákiában

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2021. április 27. 19:57
Harminc nappal meghosszabbította a kormány Szlovákiában a veszélyhelyzetet, és az esti kijárási korlátozást is módosították. Újabb változás, hogy keddtől visszatérhetnek a nézők a lelátókra. A közegészségügyi hivatal április 27-től kinyitja a stadionokat öt csapatsport esetében. A stadionokat kapacitásuk legfeljebb egynegyedéig lehet megtölteni.

A veszélyhelyzet szerdán, április 28-án ért volna véget, ezt most 30 nappal meghosszabbította a kormány. A kijárási tilalom viszont az eddigi 20 óra helyett 21 órától lép majd életbe. Járványügyileg a helyzet február közepe óta folyamatosan javul Szlovákiában, de a számok még mindig magasak, könnyen újra növekedni kezdhetnek, és ekkor hirtelen újra nagy nyomás alá kerülnének az egészségügyi intézmények. Ilyen esetekben gyorsan intézkedéseket kell hozni, ezért van szükség a veszélyhelyzet fenntartására – áll a kormány indoklásában.

„Nem vagyunk olyan helyzetben, hogy megengedhessük magunknak az ország veszélyhelyzet nélküli működését, ha garantálni akarjuk a minőségi egészségügyi ellátást” – nyilatkozta Eduard Heger miniszterelnök.

A koalíción belül többen is bírálják a veszélyhelyzet fenntartását.

A Szabadság és Szolidaritás tiszteletben tartja ugyan, hogy a kormány a veszélyhelyzet újbóli meghosszabbítása mellett döntött, Richard Sulík pártelnök és miniszterelnök-helyettes, valamint Ivan Korčok, a liberális párt külügyminisztere viszont nem támogatták a határozatot, mivel nem értenek egyet a kijárási tilalommal. A párt bízik Eduard Heger kormányfő ígéretében, miszerint a veszélyhelyzet helyett rövidesen elfogadják a gazdasági mobilizációról szóló törvényt és az ún. pandémiatörvényt.

A veszélyhelyzet újbóli meghosszabbítására reagálva az ellenzék is elégedetlenségének adott hangot. „A kormány már előállhatott volna a járványtörvénnyel, de sajnos ez még várat magára” – nyilatkozta Peter Kmec a parlamenten kívüli Hlas párt tagja.

Döntés született arról is, hogy

a hétvégén már nézők előtt játszhatnak a profi labdarúgó-, jégkorong-, kézilabda-, kosárlabda- és röplabdacsapatok.

A Közegészségügyi Hivatal rendelete alapján a stadionok kapacitásának 25 százalékára lehet beengedni nézőket a meccsekre, de kültéren legfeljebb 2000, beltérben pedig 1000 ember nézheti a meccset. A szervezőknek szigorú feltételeket kell teljesíteniük. A mérkőzést legalább 48 órával korábban be kell jelenteniük a regionális közegészségügyi hivatalban. Csak negatív és 36 óránál nem régebbi PCR vagy LAMP teszttel rendelkező nézőket lehet beengedni. A szervezőknek pontos névvel, születési dátummal, címmel és telefonszámmal ellátott listát kell vezetniük a nézőkről, akik csak minden második sorban foglalhatnak helyet, és a maszkviselés is kötelező marad a számukra.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Még tart a veszélyhelyzet Szlovákiában
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást