Nyitókép: MTI/EPA/UK Parliament/Jessica Taylor

Boris Johnson kitalált egy jogi fegyvert a Szuperliga ellen

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2021. április 20. 20:22
Egyfajta “jogszabályi szuperfegyverrel” fenyegette meg az ellentmondásos Európai Szuperligába belépő angol futballklubokat Boris Johnson. Másokhoz hasonlóan a brit miniszterelnököt is felháborította a hat angol klub döntése, ami sokak szerint „megöli a játékot”.

A hétfői nap úgy vonul be az angol futballtörténelembe, hogy egy időre egyesítette a különböző klubok egymásra acsarkodó drukkereit. Sok-sok drukker ment el csapata stadionjához, hogy kifejezze haragját a hat nagy csapat sokkoló terve miatt. Egyes Liverpool szurkolók odáig mentek el, hogy saját mezeiket égették.

Gary Neville, a Manchester United ellentmondásos volt játékosa és futballkommentátora pedig azt mondta: abszolút undorodik attól, ami történt. A nagy klubok tulajdonosainak semmi közük futballhoz, a történelemhez. A drukkereket meg kell védeni tőlük – mondta.

Azt követően, hogy a Premier League hat nagy klubja úgy döntött, hogy csatlakozik a spanyol La Liga és az olasz Serie A három-három csapatához és egy exkluzív, kiesésmentes tornát hoz létre, a közösségi médiában és máshol is elszabadult a pokol.

Néhány drukker ugyan lekezelő arroganciával arról értekezett: milyen jó, hogy nem kell majd kisebb és gyengébb európai csapatokkal játszani, a többség szerint azonban a Szuperliga egyfajta langyos tavat hoz létre, mert a részvétel garantált marad és a kiesés réme nem ösztökéli jobb teljesítményre a csapatokat.

Jürgen Klopp, a Liverpool edzője értésre adta, hogy neki nem tetszik az ötlet, Pep Guardiola, a Manchester City menedzsere pedig igyekezett kerülni a bírálatot, és úgy állította be, mintha csak a bejelentés előtt hallott volna a döntésről. Sir Alex Ferguson, a Manchester United legendás extrénere sem ugrált örömében – inkább arról beszélt, mekkora öröm, amikor egy gigászi erősfeszítéssel egy-egy klub bejut a BL-döntőbe.

Az ügyben megszólalt Boris Johnson brit miniszterelnök is, aki egyfajta „jogszabályi szuperbombát” helyezett kilátásba arra, hogy megakadályozza az elitliga létrejöttét – amelyből temérdek angol és európai csapat marad ki. A miniszterelnök és Oliver Dowden sport- és kulturális miniszter összeült az angol labradrúgó-szövetség és a Premier League vezetőivel, valamint a hatból három érintett klub, a Liverpool, a Manchester United és a Tottenham drukkercsoportjainak képviselőivel. Kiszivárgott hírek szerint Johnson azt mondta: "Le kellene dobnunk egy törvényhozási bombát, hogy megállítsuk".

Kedd reggel pedig azt írta a The Sun című bulvárlapban: elborzasztja, hogy mit okozhat a Szuperliga a közösségi életben egyedülálló helyet elfoglaló helyi futballklubokra nézve.

És hogy hogyan büntethetik a három említett csapat mellett az Arsenalt, a Chelseat és a Manchester Cityt? Ha ezeknek a kluboknak nem lenne elég, hogy kizárhatják őket a Premier League-ből és a Bajnokok Ligájából és játékosaik nem játszhatnak az Európa Bajnokságon, a brit kormány akadályozhatja a külföldi játékosok munkavállalási vízumhoz való jutását és korlátozhatja a meccseken a rendfenntartás lehetőségeit.

Opció még az is, hogy a versenyhatóságoknál támadnák meg az angol, spanyol és olasz csapatok szuperligáját – mivel a profit kiszámíthatóságát garantálva – kizárja a kiesés lehetőségét és elzár másokat a bejutástól.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Johnson törvényhozási szuperbombával állítaná meg a Szuperligát
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást