Nyitókép: MTI/AP/Alastair Grant

Az emberek adott esetben jelentsék fel a szomszédjaikat – javasolta a londoni rendőrfőkapitány

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2021. január 20. 10:20
Az emberek jelentsék fel a szomszédjukat, ha az rendszeresen megsérti a covid-szabályokat – erre sürgette a brit lakosokat Cressida Dick, londoni rendőrfőkapitány. Közben a pandémia súlyos fennakadásokat okoz a brit igazságszolgáltatásban: közel félmillió büntetőper késik.

A londoni rendőrfőkapitány igyekezett árnyalni üzenetét, amikor az LBC rádióban egy hallgató arról kérdezte: mit csináljon, ha szomszédjához jönnek-mennek az emberek?

„Nem fogom azt mondani egy rádióadásban, hogy mindenki mindenkit jelentsen fel. Nem így gondolom. Viszont, ha önt aggasztja, hogy valaki folyamatosan megsérti a korlátozásokat, akkor igen, jelezze nekünk” - mondta, hozzátéve, hogy az nem helyes, ha következmények nélkül lehet nagy létszámú házibulikat rendezni vagy nyitva tartanak éttermet, kávézót a tiltás ellenére. A londoni rendőri vezető elmondta azt is, hogy naponta több száz ilyen hívást kapnak. (Videó például itt, vonatkozó rész 16:10-től.)

Nem egészen egy hete a brit rendőri erők megbeszéléseket kezdtek a kormánnyal a sétára és kültéri edzésre vonatkozó szabályok értelmezéséről.

„A jelenlegi szabályok értelmezése és betartatása hatalmas kihívás” – mondta Owen Weatherill, a brit Rendőrfőnökök Tanácsának tagja parlamenti képviselők előtt. Ő az, aki Angliában és Walesben a pandémiára adott rendőri válaszokat koordinálja.

Nem elég nagy a fegyelem

És hogy mivel kell foglalkoznia a brit rendőrségnek? Például azzal, hogy valaki az elmúlt napokban azzal indokolt egy 100 kilométeres utazást, hogy fish and chipset akart vásárolni.

Norfolk grófságban például múlt péntek óta 65 embert bírságoltak meg. Három londoni lakost is megállítottak a megyeszékhelyre, Norwichba vezető úton. Ők először azt mondták, hogy kórházba tartottak, de később bevallották, hogy egy barátjukat akarták meglátogatni.

Büntetést kaptak olyan személyek is, akiket rajtakaptak, hogy a szabályok ellenére más háztartásban élőkkel találkoztak.

Közel félmillió lezáratlan ügy nyomja a rendszert

Mindeközben az angol és walesi igazságszolgáltatási rendszerben felhalmozódtak a lezáratlan bírósági ügyek, ami egy „példátlan és nagyon komoly veszélyt jelent” – írta közös jelentésében a brit rendőri erők felügyeleti szervének vezetője, a börtönszolgálat főfelügyelője és az ügyészségek főnöke.

Közös jelentésük szerint a pandémia miatt novemberben több, mint 457 ezer lezáratlan ügyről tudtak és

már most vannak olyan perek, amelyeket 2022-re időzítenek.

A számok azt mutatják, hogy decemberben 44 százalékkal több lezáratlan büntetőügy volt, mint februárban, a világjárvány kezdetén.

Mindez azt jelenti, hogy a bűncselekmények áldozatainak csak késve szolgáltatnak igazságot, a tanúknak nehéz lesz visszaemlékezniük a részletekre, az ügyészek pedig sok időt töltenek olyan perekre való felkészüléssel, amelyeket nem tartanak meg.

Emellett a vádlottaknak kevesebb lehetőségük van védelmük megszervezésére, tovább maradhatnak előzetes letartóztatásban, az elítéltek számára pedig nehezebb hozzáférni a rehabilitációs programokhoz – írták jelentésükben a brit rendőri és igazságszolgáltatási vezetők.