Nyitókép: MTI/TASR/Dusan Hein

Indul a szezon: ha van negatív teszted, síelhetsz Szlovákiában

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2020. december 11. 20:25
Szlovákiában nem marad el a síszezon. A síközpontok azonban csak rendkívül szigorú feltételek mellett fogadhatják a lesiklás szerelmeseit. Szlovákia az egyetlen ország, amelyik koronavírus-teszt fejében engedélyezi a síközpontok és a hotelek működését.

Kötelező lesz a maszkviselés és a távolságtartás betartása, korlátozzák továbbá a felvonók kapacitását, és zárva maradnak az éttermek, amelyek csak elvitelre készíthetnek ételt.

A szállodák wellness részlegét ugyancsak zárva kell tartani, és a hotelekben sem lehetnek nyitva az éttermek. Martin Novotný, a Magas-Tátrai Idegenforgalmi Szövetség elnöke így is hálás azért, hogy legalább ilyen módon elindulhat a síszezon.

A Csorba-tón e hétvégén indítják be a felvonókat. Szombaton és vasárnap még nem lesz szükség a negatív teszt felmutatására, de hétfőtől már csak azokat engedik fel a pályára, akiknek lesz negatív koronavírustesztjük.

„Arra kérjük a síelőket és a vendégeinket, illetve az egynapos kirándulásra érkező látogatókat, hogy a Tátrába már érvényes negatív teszttel érkezzenek” – üzente Lucia Blažková, a Magas-Tátrai Regionális Turisztikai Szervezet igazgatója.

A teszt nem lehet 72 óránál régebbi.

Abban az esetben, ha valaki ennél több napos síkirándulást tervez, a síközpontban köteles alávetnie magát az újabb tesztelésnek. „Jelenleg a mobil mintavételi helyek kialakításán dolgozunk a Magas-Tátrában, így a Csorba-tón, Ótátrafüreden és Tátralomnicon” – jegyezte meg Martin Novotný.

Andrej Doležal közlekedésügyi miniszter szerint a síközpont felelőssége lesz, hogy a drótkötélpályákra csak negatív vírustesztet felmutatni tudó személyeket engedjenek fel. A síelőket hétfőtől szúrópróbaszerűen fogják ellenőrizni a felvonóknál. „Aki ezt elutasítja, attól kénytelenek leszünk megvonni a felvonóra vásárolt jegyét” – közölte Dušan Slavkovský, a Magas-Tátrai Hegyi Üdülőhelyek igazgatója.

A szabályok csak azokra vonatkoznak, akik a szervezett szolgáltatásokat tervezik igénybe venni.

A séta és a síalpinizmus kivételt képez.

„Mi vagyunk az egyetlen ország, amely koronavírus-teszt fejében engedélyezi a síközpontok és szállodák működését – közölte a miniszter. – A többi ország fekete-fehéren látja a helyzetet, ami annyit jelent, hogy vagy megnyitnak, vagy bezárnak.”

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!