Nyitókép: Zuzana Caputová szlovák államfő (j) és a miniszterelnökké kinevezett Igor Matovic, a parlamenti választáson győztes Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom elnöke. MTI/EPA/Szlovák elnöki hivatal

Igor Matovič: Úgy érzem magam, mint egy kutya

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2020. december 8. 17:25
December 11-én éjfélig egyénileg fogja elbírálni a határon a szlovák rendőrség azoknak az ingázóknak az ügyét, akik negatív teszt nélkül szeretnének belépni Szlovákiába, és hitelt érdemlően megindokolják, miért nem volt lehetőségük a teszt elvégeztetésére.

Martin Klus, Szlovákia külügyi államtitkára arról tájékoztatott, hogy a rendőrök beengedik az országba azokat, akik objektív okok miatt eddig nem tudtak elmenni tesztelésre. „A szlovák rendőrség beengedi az ingázókat az országba, hogy lehetőleg haladéktalanul felkeressék valamelyik mintavételi pontot és elvégeztessék a tesztet” – közölte az államtitkár. Szombaton, december 12-én már kötelező lesz tesztet felmutatni, 14 napnál nem régebbi negatív teszteredményt kell felmutatniuk a határátlépőknek. A Szlovák Közegészségügyi Hivatal kedden hatályba lépő rendelkezése értelmében a külföldön elvégzett tesztet is elfogadják.

A Szlovák Köztársaság határait rendszeresen átlépő személyek alatt szlovákiai és külföldi ingázókat, a szomszédos országok határa közelében élő szlovák állampolgárokat, diákokat, a hozzátartozóikat, gondozókat, a határtól legfeljebb tíz kilométerre fekvő földterületet művelőket, művészeket és más, a sportban vagy kulturális ágazatban dolgozó munkavállalókat értenek, akik mentességet élveznek a kötelező karantén alól.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök mindeközben úgy nyilatkozott, hogy

Igor Matovič kormányfőnek meg kellene fontolnia, hogy átadja másvalakinek a járványhelyzet kezelését.

„Így nyilvánvalóan több ideje jutna az összetett miniszterelnöki feladatok ellátására” – tette hozzá az államfő. Azt ugyanakkor nem árulta el, hogy szerinte a kormányból ki lenne a megfelelő személy. Čaputová megjegyezte, Szlovákiának világos válságkezelési tervre van szüksége, nem pedig zűrzavarra. A köztársasági elnök hiányolja egy olyan racionális, lényegre törő és tudományos tapasztalatokkal alátámasztott terv meglétét, amely az egyes helyzetekben mérvadó lenne.

Az államfő nyilatkozatára maga az érintett is reagált. „Nem én irányítom a koronavírus-válságot, hanem a koronavírus-válság irányít minket” – fogalmazott Igor Matovič miniszterelnök. „Nem tudom, hogyan mondhatnék le egy olyan posztról, amelynek nem is vagyok a birtokosa” – jegyezte meg a kormányfő, egyúttal bírálva az államfőt, amiért szerinte megkérdőjelezi a tömeges tesztelés létjogosultságát. Elmondta, az államfő jóváhagyása nélkül nem vágna bele újra a kötelező tesztelésbe, éppen ezért még a héten találkozni szeretne Zuzana Čaputovával.

A miniszterelnök az alkotmányos hatásköröket szeretné tisztázni, és arra kéri az államfőt, ne mondja azt nyilvánosan, hogy a Covid-19-tesztelésnek önkéntesnek kell lennie. Azt mondta, megpróbálja meggyőzni az államfőt, és reméli, végül közösen sikerül meggyőzniük az embereket arról, hogy az általános tesztelés a legkevésbé fájdalmas módja a válsághelyzet kezelésének.

Igor Matovič azt mondta,

úgy érzi magát, mint egy kutya, akit minden oldalról harapdálnak.

Szóvá tette, hogy a média gyűlölködik, elfogult a kormánnyal szemben, a koalíciós partner pedig szándékosan akadékoskodik. „Az emberek szerint én vagyok a legrosszabb kutya, aki bántani akarja őket, pedig csak azt akarom, hogy a lehető legsimábban túl legyenek ezen a járványon” – mondta Matovič.