Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Krizsán Csaba

Szlovákiában a héten eldől, kinyithatnak-e a boltok

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2020. május 4. 17:58
Igor Matovič szlovák miniszterelnök szerint megvan az esélye annak, hogy már e hét szerdán kinyithatnak az üzletek Szlovákiában. Szombaton ugyanis mindössze egyetlen egy újabb koronavírussal fertőzött beteget regisztráltak. A kormányfő azt is mérlegeli, hogy a nyári szünetben pótoltassa be a diákokkal a tananyagot.

Szlovákiában pénteken négy, szombaton pedig csak egyetlen új koronavírussal fertőzött beteget azonosítottak. Az országban összesen 1408 a nyilvántartott fertőzöttek száma – tájékoztatott vasárnap a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ. A gyógyultak száma összesen 619, az elhunytaké 24. Idáig összesen 96 220 mintavétel történt.

A számok tehát biztatók, s ezt nem győzi hangsúlyozni Igor Matovič kormányfő sem, aki saját Facebook profilján a hétvégén azt írta, annak esélye, hogy május 6-án az összes üzlet kinyithat a bevásárlóközpontokon kívül, drámaian nő.

„Tartsunk ki, jók vagyunk!”

– ezekkel a szavakkal reagált a hétvégén regisztrált alacsony számú fertőzöttre bejegyzésében a miniszterelnök.

Még aznap, mikor ezt írta, a közszolgálati televízió stúdióvendégeként megemlítette, hogy

a tanulók a nyári szünet alatt pótolhatnák be a koronavírus-járvány miatt át nem vett tananyagot.

Úgy látja, hogy a tanulóknak legalább egy hónapig kellene iskolába járniuk a nyári szünet ideje alatt. A rendkívüli helyzet ideje alatt ugyanis nem minden gyermek számára voltak biztosítottak a tanuláshoz szükséges feltételek. Hangsúlyozta azonban, hogy a nyári iskolába járásról és a boltok korábbi megnyitásáról a járványügyi szakemberek kell dönteniük, nem a politikusoknak. Figyelmeztetett, hogy ha így is történne, továbbra is érvényben maradnának a szigorú higiéniai előírások.

Amíg a miniszterelnök a nyári oktatás lehetőségeit boncolgatta, addig egy katonai repülőgép újabb külföldön rekedt szlovák és más állambeli embereket hozott haza Ciprusról. A gép a kuchyňai reptéren landolt 15 szlovák, három cseh, három magyar és két orosz állampolgárral a fedélzetén.

A repülőtérre Jaroslav Naď védelmi miniszter is kilátogatott. „A koronavírus-járvány okozta krízis sok olyan állampolgárunkat elért, aki külföldön tartózkodott, de az életbe lépett intézkedések miatt pedig képtelen volt hazatérni. A lehetőségekhez mérten ezért egy katonai repülővel biztosítottuk a hazaszállításukat” – nyilatkozta Naď, hozzátéve, hogy eddig 825 katonát mozgósítottak a koronavírus-járvány miatt. A landolást követően a gépen utazó szlovák állampolgárokat állami karanténba helyezték.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Biztató számok Szlovákiában
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást