Titkolózott egy ápoló, gócponttá vált egy szlovákiai idősotthon

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2020. április 14. 12:58
Egy idősotthon öt alkalmazottjánál és 42 lakójánál mutattak ki pozitív eredményt a koronavírus-tesztek a szlovákiai Bazin városában.

A fertőzést feltehetően az egyik ápoló terjesztette, aki eltitkolta, hogy korábban Olaszországban járt szabadságon. A rendőrség izolálta a gócponttá vált otthont a külvilágtól, azon belül pedig elkülönítették a fertőzött lakókat a többiektől.

A bazini idősotthon lakói közül hét személyt ápolnak a Pozsonyi Egyetemi Kórházban. Az egyik pácienst mesterségesen kell lélegeztetni, hárman stabilizált állapotban vannak, állandó orvosi megfigyelés alatt – tudatta a kórház szóvivője. A szóvivő elmondta, hogy ez az állapot bármikor megváltozhat, tekintettel a betegek előrehaladott korára.

A bazini idősotthon üzemeltetője Pozsony megye önkormányzata. Juraj Droba megyeelnök közölte, a személyzet tagjai közül azok, akik nem fertőződtek meg, a következő napokban nem mennek haza, ők is ott alszanak majd az épületben a bentlakókkal, akiket időközben elkülönítettek, mindegyikük külön szobát kapott. Marek Krajčí egészségügyi miniszter kijelentette, minden jel arra utal, már napokkal ezelőtt megjelentek egyeseknél a Covid-19 tipikus tünetei.

Bazin polgármestere válságstábot hívott össze.

Az épület köré védőzónát vontak, és korlátozzák a ki- és belépést a létesítménybe. Kedd reggeltől koronavírustesztnek vetik alá a városi rendőröket és a gondozói szolgálat, valamint a szocilás osztály alkalmazottait – mondta a polgármester.

Az esetre Igor Matovič miniszterelnök a facebookon reagált. Szlovákia újdonsült kormányfője ragaszkodik a lehető legszigorúbb szabályok betartásához, ami nemcsak politikai partnereit, hanem saját szavazótáborát is megosztja. Nem beszélve arról, mennyi bírálatot kap Matovič a kommunikációja miatt. A bazini idősek otthonában történt eset után azt kérdezte követőitől a Facebookon, hogy milyen büntetést érdemel az az ember, aki egy idősotthon lakóit gondozza, és eltitkolja, hogy Olaszországban volt kirándulni. Egyes követői bűncselekményt emlegetnek, mások lincselésre szólító felhívásnak tartják a miniszterelnök bejegyzését.

A bazini idősotthonban felfedezett gócponttal együtt 816-ra emelkedett a fertőzöttek száma Szlovákiában. A betegségből eddig 107 személy gyógyult ki, és 2 halálos áldozatot követelt a járvány. Az összes elvégzett teszt száma lassan eléri a 28 ezret.