Nyitókép: MTI/AP/Thibault Camus

Franciaországban csak űrlappal a kézben lehet vásárolni menni

Infostart / InfoRádió - S. Ráduly János (Franciaország)
2020. március 20. 11:13
Megugrott a halálos áldozatok száma Franciaországban. Az InfoRádió tudósítója arról is beszámolt, hogy aki céltalanul van kint az utcán, akár 375 euróra is megbüntethetik.

Szerdán 51 százalékos növekedést regisztráltak a fertőzöttek esetében, csütörtökre virradóan már több mint 9000-en voltak Franciaországban, a halottak száma 264 volt.

A parlament ennek következtében csütörtökön döntést hozott a szükségállapot bevezetéséről - közölte az InfoRádió párizsi tudósítója.

"180 fokos fordulat következett be egy hónap leforgása alatt.

Az EU-n belül a francia vezetés a leginkább globalista, egy hónappal ezelőtt még azt mondták, hogy nem kell lezárni a határokat, a vírust pedig nem kell olyan komolyan venni. Most az ellenkezője van"

- fogalmazott S. Ráduly János.

Ma Franciaországban ahhoz, hogy valaki kimenjen kenyérért, alá kell írnia egy űrlapot, amit rendőri ellenőrzéskor felmutat.

"Ha nincs nálunk ilyen papír, akkor 135-375 euróra büntethetnek" - mondta.

Pánik nincs, de az embereknek nagyon hiányzik a szájmaszk, ami egy ilyen gazdag országban megdöbbentő.

"18 szájmaszkot kaphat egy háziorvos hetente. A rendőrök lázadoznak, elvileg 100 ezer rendőr és csendőr felügyeli a kijárási tilalom betartását és követeli, hogy kapjon szájmaszkot"

- tette hozzá.

Az érzékenynek nevezett nagyvárosi negyedekben lopott szájmaszkokat árusítanak feketén, szerdán 4000 pénzbírságot szabtak ki hasonló ügyekben.

A lakosság azért közben igen fegyelmezett a tudósító szerint.

Egy amerikai típusú, mulhouse-i evangélikus csoport vezetője közben bocsánatkérésre kényszerült amiatt, hogy az ő összejövetelük gócpontja volt a koronavírusnak.

"Kelet-Franciaországban katasztrofális a helyzet, innen érkezik a legtöbb segélykérés, lehetetlen állapotok uralkodnak, óriási anyaghiány van" - mondta.

Franciaországban közben államosításról beszélnek, az Air France, a Renault és mások is állami kézbe vehetők. Ennek ellenére a januárban távozott egészségügyi miniszter ellen feljelentést fontolgatnak arra hivatkozva, hogy olyan járvány közeledtét vizionálta, amelyben több millió ember meghalhat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
S. Ráduly János Franciaországból jelenti
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást