Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Összefogás és gyász az eperjesi házrobbanás után

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2019. december 14. 08:00
Összefognak a szlovák nagyvárosok az eperjesi gázrobbanás károsultjainak megsegítésére.

A december 6-án történt eperjesi gázrobbanás után összefogtak Szlovákia nagyvárosai, és lehetőségeikhez mérten anyagi segítséget nyújtanak az egyik napról a másikra hajléktalanná vált károsultak megsegítésére. A tömbházban történt robbanás hét halálos áldozatot követelt, egy embert eltűntként tartanak számon. A 12 emeletes ház lakóit evakuálták. Csehországból már úton van az a daru, amelynek segítségével le lehet bontani a megrongálódott panelház felső emeleteit.

Szlovákiában és a közelben sincs erre alkalmas, 67 méteres karú gép. Az omlásveszély miatt tilos ennél közelebb menni a tömbházhoz, mondta el Eperjes polgármestere, Andrea Turčanová, hozzátéve: előfordulhat, hogy az egész épületet le kell bontani, mivel a teljes épületszerkezet megrongálódott és a lépcsők is leszakadtak. A felújítás vélhetően magas költségekkel járna. Elmondta, ha a tömbház lakói úgy döntenek, hogy ugyanazon a helyen akarnak új házat építeni, ezt tiszteletben tartják.

A december 6-ai gázrobbanásban megrongálódott panelház a szlovákiai Eperjesen 2019. december 12-én. A robbanás következtében heten meghaltak, egy személy holléte továbbra is ismeretlen. A statikusok első vizsgálatai szerint a ház felső, megrongálódott emeleteit le kell bontani. MTI/Czeglédi Zsolt

Eperjes városa 1 millió euró kormányzati támogatást kapott, amit az épület stabilizálására fordítanak. A kabinet szükség esetén további pénzügyi segítséggel szolgál. Eperjes segélyszámláján eddig hozzávetőleg 2 millió 300 ezer euró gyűlt össze. A város segélyeket utal a tragédia sújtotta embereknek: keddig 42 személynek összesen 8400 euró rendkívüli, egyszeri segélyt fizettek.

Kassa városa 50 ezer, Nagyszombat megye 33 ezer euróval támogatja a károsultakat. Pozsony 20 ezer, Rózsahegy 10 ezer eurót ajándékoz Eperjesnek. „Egyúttal szeretnénk, ha alkalmazottaink és a képviselők is adakoznának az Eperjes városa által létrehozott segélyszámlára” – fűzte hozzá Michal Lazár, Rózsehegy alpolgármestere. Besztercebánya a karácsonyi polgármesteri puncs eladásából származó bevételt, illetve az egyik szilveszteri tűzijátékra elkülönített forrásait utalja át.

A múlt heti gázrobbanás felelőseiként meggyanúsított három személyt vizsgálati fogságba helyezik.

A rendőrnyomozó általános veszélyeztetés ügyében indított eljárást velük szemben. Nem megerősített információk szerint megsértették a gázvezetéket, és nem értesítették időben a katasztrófa-elhárítás ügyeletét. Amennyiben bebizonyosodik a bűnösségük, akár tízéves szabadságvesztéssel sújthatók.