Nyitókép: MTI/AP/Ng Han-kuan

Hongkong: a "raptorok" sem bírtak a diáklázadókkal – képek

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2019. november 18. 20:09
Magyar idő szerint hétfő délelőtt továbbra is farkasszemet néztek egymással a rendőrök és egy hongkongi egyetemre beszorult több száz tüntető, az előző nap erőszakos összecsapásai után. A rendőrök könnygázt, a diákok és a rendbontók Molotov-koktélokat vetettek be.

Apokaliptikus jelenetek zajlanak a hongkongi műszaki egyetem campusában. A hétvégén példa nélküli erőszakos összecsapások robbantak ki az ide beszorult Kína-ellenes tüntetők és az őket ostrom alá vevő rohamrendőrök között.

Kormányellenes tüntetők a Hongkongi Műszaki Egyetemnél 2019. november 18-án, amikor a rendőrség bejelentette, hogy éles lőszer bevetését fontolgatja a rendbontók ellen. MTI/AP/Achmad Ibrahim

A campuson tartózkodó diákok mellett – feltételezések szerint – más intézmények diákjai és a tüntetők radikális kemény magja szorult a komplexumba. Sok diák megpróbált elmenni, de a rendőrök nem engedték ki őket, és a tiltakozó egy része komolyan azt gondolja, hogy életveszélyben van.

Ezt megelőzően az oktatási intézmények vezetői felszólították a külföldi tanulókat – kínai, tajvani, ázsiai és nyugati diákokat –, hogy biztonságuk érdekében utazzanak haza.

Hongkong, 2019. november 18. Vízágyú és páncélozott rendőrségi jármű egy zavargásba torkolló újabb kormányellenes tiltakozáson a Hongkongi Műszaki Egyetemnél 2019. november 18-án. MTI/EPA/Fazry Ismail

A műszaki egyetemhez hajnalban a rendőrség „Raptor” néven emlegetett különleges egységét vezényelték ki, de a tüntetők

olyan Molotov-koktéltüzet zúdítottak rájuk, hogy kigyulladt a bejárat és a karhatalmiak kénytelenek voltak visszavonulni.
Hongkong, 2019. november 18. A rendőrség bejelentette, hogy éles lőszer bevetését fontolgatja a rendbontók ellen. MTI/EPA/Fazry Ismail

Közben a tiltakozók egy másik kis győzelmet könyvelhettek el: a hongkongi Legfelsőbb Bíróság úgy döntött:

túlzó a maszkot viselőket büntető törvény.

Visszatérve az egyetem ostromára, a lázongók az épület tetejére tett katapultokkal lőttek ki gyújtóbombákat a rendőrökre. Ennek nyomán felgyújtottak egy páncélozott járművet és sikeresen tartották távol az ostromlókat.

Valaki egy nyílpuskát is bevetett

és a tévéadók bemutatták az egyik rendőr átlőtt lábát, benne a nyílvesszővel.

A nagyobb demokráciát és Kínával szembeni autonómia megerősítését követelő tüntetések a múlt héten váltak különösen erőszakossá – a rendőrök meglőttek egy tiltakozót, a tüntetők felgyújtottak egy velük vitatkozó férfit, egy 70 éves ember pedig meghalt, miután eltalálta egy eldobott tégla.

A diákok mellett hétfőn is kiálltak az irodai dolgozók, akik a központi üzleti negyedben tartottak szimpátiatüntetést. „Sok ember ingadozott idáig, de az, hogy ebédidőben könnygázt vetettek be ellenük, az ő oldalukra állított bennünket" – mondta az egyik pénzügyi cég dolgozója.

Kormányellenes tüntetők és hivatali alkalmazottak demonstrálnak Hongkong üzleti negyedében 2019. november 14-én. MTI/EPA/Jerome Favre

A korábbi gyarmatot az „egy ország, két rendszer” elv alapján kormányzó Kína hivatalosan egyelőre nem avatkozik be. A PolyU-ként ismert műszaki egyetem mellett található egy volt gyarmati, most kínai laktanya, ahol a kínai katonák fegyverükön bajonettel figyelték az eseményeket.

Hongkong, 2019. november 18. Az amerikai zászlót logbogtatja egy kormányellenes tüntető egy segítségkérő transzparest tartó társa mellett egy zavargásba torkolló újabb tiltakozáson. MTI/AP/Kin Cheung

A lázongás és a rendbontás súlyosan érinti a kereskedelemre és turizmusra épülő hongkongi gazdaságot és a városvezetők arra számítanak, hogy 2009 óta első ízben az idén recesszió köszönt be.

Hongkong, 2019. november 18. Az elmúlt egy nap minden eddiginél súlyosabb összecsapásaiban 38 sebesültet láttak el kórházban, közülük öt ember állapota súlyos. MTI/EPA/Fazry Ismail


KAPCSOLÓDÓ HANG:
191018 KUL1 1340 Hong Kong: a \"raptorok\" sem bírtak a diáklázadókkal SZVETNIK
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást