Nyitókép: MTI/EPA/Laurent Gillieron

Budapestre kell jönniük ezentúl a briteknek az angol sztárséf olasz ételeiért - bajba került Jamie Oliver

Infostart / InfoRádió - Sárközi Mátyás (London)
2019. május 21. 16:47
Csődbe ment a brit sztárséf étteremlánca, pedig Jamie Oliver nemrég a saját vagyonából is hatalmas összeget áldozott vendéglői megmentésére. A bezárások egyik nemzetközi éttermét, így a budapesti és bécsi éttermeket sem érintik, azok továbbra is nyitva tartanak és a Jamie-től elvárt minőségben várják a vendégeket.

A most 43 esztendős Jamie Olivert huszonéves korában kapta szárnyra a hírnév, amikor a híres londoni Carluccio étteremben tanult ifjú, merész elhatározással, 2008-ban önállósította magát. Éttermi hálózata fokozatosan 25 tagúra növekedett, ám az utóbbi években egyre kevesebbet nyújtott a minőség terén.

Korábban sorok kígyóztak, hogy asztalhoz jussanak, mára azonban veszélyes mértékben csökkent az immár túlnyomó részt olasz menüt kínáló vendéglők látogatottsága, a szakemberek szerint nem ok nélkül. Simon Mydlovski, ismert étteremszakértő például a csődeljárás megindításáról szóló hír hallatán azt mondta,

Jamie Oliver gárdája nem tudott lépést tartani a haladással étel- és italkínálatát valamint a kiszolgálás módját illetően.

A sztárséf igyekezett túlélni a krízist, bezárta a leggyengébben működő éttermeit, 600 alkalmazottat elbocsájtott és saját vagyonából forintban kifejezve másfél milliárdot pumpált bele a megmaradt vendéglők működtetésébe, de ez sem használt. Hónapokig árulta az étteremláncot, eredménytelenül. Oliver egyébként nemrég tavaly azt nyilatkozta, hogy 2014. óta 90 millió fontot, vagyis 33,5 milliárd forintot bukott el a magánvagyonából.

A csődeljárás a hírek szerint nem érinti a Jamie Oliver nevét viselő külföldi éttermeket,

az Arab Emirátusoktól Oroszországig működőket, és a budapestit sem, ahol hazai cég működteti a Várban található vendéglőt, valamint a bulinegyedben lévői pizzériát, magyar és nemzetközi igények szerint. A londoni Piccadillyről és a Sohóból azonban várhatólag eltűnnek Jamie Oliver olasz éttermei.