Tiltakozások a londoni holokauszt-emlékmű helyszíne miatt

Infostart / InfoRádió - Sárközi Mátyás (London)
2018. december 10. 07:34
Bemutatták a londoni holokauszt-emlékmű terveit és határozat született arról, hogy a jóformán utca hosszúságú bronzkompozíció közvetlenül a Parlament neogótikus épülete mellett kapjon helyet. A park megszüntetése miatt sokan tiltakoznak.

Magyarországon már 17 holokauszt-emlékmű van. A legismertebb a Dohány utcai zsinagóga mögötti, szomorúfűz formájú fémszobor, amelynek a leveleire több ezer magyar holokauszt-áldozat nevét vésték fel.

Angliát bombázták a hitleri Németország repülőgépei, de a náci hadsereg nem tudta elfoglalni. Német csapatok csak a La Manche csatornában fekvő Jersey szigetig jutottak el. Ha az angolok a holokausztra gondolnak, elsősorban a Kinder Transport jut eszükbe, az a vasúti szerelvény, amely brit mecénások pénzén, a második világháború kitörése előtt kilenc hónappal, a zsidóságot sújtó rendelkezések bevezetését követően, tízezer német, osztrák, cseh és lengyel zsidó gyermeket mentett át Angliába.

Belőlük felcseperedve Nagy-Britanniában tudósok és művészek egész sora került ki.

2021-re kitűzött felállítását követően emlékművük lesz Londonban is a holokauszt áldozatainak. Két művész közös alkotása: az egyik a ghánai származású építész és szobrász, Sir David Adjaye, a másik az Angliában élő izraeli tervezőépítész, Ron Arad. Az 52 éves Adjaye elsősorban az Amerikai Fekete Kultúra és Történelem washingtoni múzeumának megalkotásáról híres, tagja a Brit Művészeti Akadémiának. Tavaly ütötte lovaggá II. Erzsébet királynő.

A felállításra kerülő szobormű impozáns: huszonhárom egymás mellett sorakozó, tíz méter magas, megtört formájú bronz lapból áll, mivel 23 országot érintett közvetlenül a holokauszt. A lapok hosszan elnyúló sora elfoglalja azt a zöld területet, ami népszerű parkocska volt London egyik legforgalmasabb pontján. Ide szoktak leülni tízóraizni a parlamentet csoportosan látogató iskolások. A park megmentésére mozgalom indult, tagjai máshol látnák szívesebben a hatalmas bronzkompozíciót.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Holokauszt-emlékmű épül Londonban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást