Nyitókép: MTI/EPA/Jason Szenes

Önmagát vádolja hazugsággal Donald Trump volt ügyvédje

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2018. december 1. 07:07
Donald Trump volt ügyvédje bűnösnek vallotta magát és azt mondta, hogy hazudott a kongresszusnak a későbbi elnök orosz kapcsolatairól. Michael Cohent Trump is hazudozással vádolta, igaz, ő azt mondta: csak a bőrét akarja menteni.

Michael Cohen sokáig Donald Trump üzletember, majd egy ideig Donald Trump amerikai elnök személyi ügyvédje volt. Később azonban az elnök ellen folyó nyomozás során elítélték, és Cohen szembefordult volt főnökével. Most azt mondta az elnök orosz kapcsolatairól szóló vizsgálatban, hogy hazudott a kongresszusnak egy moszkvai Trump-toronyház terveiről, amiből végül nem lett semmi.

Bár a vallomás nem a választásokba való állítólagos orosz beavatkozásról vagy a Trump-kampány és Moszkva összejátszásáról szól, az óceán mindkét partján, több újságban címlapsztori lett belőle.

„Michael Cohen gyenge ember, hazudik, hogy rövidebb börtönbüntetést kapjon olyan dolgokért, amihez nincs közöm”

- mondta az elnök.

Cohen nem sokkal korábban ügyvédjeivel együtt megjelent egy bíróságon, és azt vallotta, hogy 2017-ben hamis tanúvallomást tett egy kongresszusi bizottságnak. Cohen azt állította, hazudott Trump tárgyalásainak időpontjáról és más részletekről, hogy nyilatkozatai összhangban legyenek főnöke politikai üzenetével. Például azt mondta a kongresszusnak, hogy a moszkvai Trump-toronyról folyó tárgyalások 2016 januárjában véget értek, pedig valójában az év júniusáig tartottak, miközben már javában folyt az elnökválasztási kampány.

Az elnök minderre megint csak azt mondta, „Cohent olyasmikért ítélték el, amikhez nincs közünk”.

Az exügyvéd augusztusban bűnösnek vallotta magát a taxicégével, banki ügyleteivel és Trumpnak végzett kampánymunkával kapcsolatos kijelentései miatt. Azt vallotta, hogy az amerikai elnökválasztást megelőző előválasztások idején együtt dolgozott az ingatlanprojekten az orosz származású és értékes moszkvai kapcsolatokkal rendelkező Felix Saterrel, és hogy e-mailt küldött az orosz elnöki szóvivőnek a potenciális ügyletről.

Trumpnak kínos lehet, hogy Cohen vallomása szerint azután kezdtek el tárgyalni egy moszkvai ingatlanfejlesztésről, amikor az üzletember már jelezte: ringbe száll az amerikai elnöki posztért..


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Trump exügyvédje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást