Nyitókép: SALVATORE DI NOLFI

A főtitkár szerint súlyos gondban van a ENSZ

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2018. július 31. 07:38
Kifogy a pénzből az ENSZ és hamarosan megszorításokat kell bevezetni – erre figyelmeztetett Antonio Guterres főtitkár. Az egyik legnagyobb befizető, a büdzsé több, mint egyötödét adó Egyesült Államok például eddig nem folyósította hozzájárulását.

Veszélyes állapotba került a modernkori nemzetközi békerendszer egyik pillére, az Egyesült Nemzetek Szervezete gazdálkodása. Az ENSZ költségvetésében közel 140 millió dolláros hiány lépett fel, aminek nyomán Antonio Guterres főtitkár megjegyezte: a Világszervezetnek még soha nem voltak ilyen súlyos finanszírozási gondjai, mint az idei év első felében.

Guterres hozzátette, hogyha a tagállamok nem fizetik be a rájuk eső részleteket, akkor azonnali megszorításokat kell bevezetni. A főtitkár erről levélben értesítette a tagállamokat és az ENSZ dolgozóit. Mint írta, az alapköltségvetés sokkal nagyobb hiányt mutat és a pénzügyi év kezdetéhez képest sokkal hamarabb, mint eddig bármikor.

Június 30-án a központi költségvetés hiánya elérte a 139 millió dollárt.

A dolgozóknak küldött levelében Guterres ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy nehéz anyagi helyzetbe került a világszervezet. „Ez elsősorban a tagállamok elmaradt befizetései miatt jött létre, de ekkora hiánnyal még nem szembesültünk. A finanszírozási válság veszélyezteti az ENSZ programjait és hírnevét. Egy olyan szervezetnek, mint a miénknek, nem lenne szabad többször is a csőd szélére sodródnia. Világos, hogy a nagyobb fájdalmat azok szenvedik el, akiket szolgálnánk, de nem tudunk a segítségükre sietni, kis összegű hiány miatt” – fogalmazott.

Az ENSZ közgyűlése decemberben elfogadta, hogy a 2018-19-es költségvetés 5,4 milliárd dollár lehet, ami az Egyesült Államok szerint közel 300 millió dollárral alacsonyabb, mint az előző évi büdzsé. A Világszervezet adatai szerint a 193 tagállamból eddig 112 fizette be költségvetési hozzájárulását.

Az Egyesült Államok, amely az össz-büdzsé 22 százalékát adja, hagyományosan később fizet, az amerikai pénzügyi év miatt

– jegyzi meg a Guardian.

Washingtonon kívül eddig többek között, Argentina, Szíria, Venezuela és Belarusz nem fizetett. Tavaly ilyenkor jobb volt a fizetési morál, mert a 112-vel szemben már 116 állam befizette hozzájárulását.

Mindeközben az Egyesült Államok eltökélte, hogy megreformálja az ENSZ költségvetését: „Ismertek az ENSZ túlzó kiadásai. Többé nem hagyjuk, hogy kihasználják az amerikai nép bőkezűségét – mondta Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet még korábban.

A Világszervezet szabályai szerint ha egy tagország elmaradt befizetései elérik vagy meghaladják az előző két év elvárt hozzájárulásának a mértékét, akkor a tagállam elveszítheti szavazati jogát az ENSZ Közgyűlésben.