Nyitókép: OLIVIER HOSLET

Enyhének tartja a szlovák büntetéseket az OLAF

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2018. július 23. 18:52
Az uniós pályázati források lehívásakor felfedett visszaélésekkel kapcsolatban kiderült, hogy Szlovákia nagyon enyhe büntetést szab ki az elkövetőkre – figyelmeztetett az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF. Az uniós tagállamok átlagban 42 százalékban elfogadják az OLAF indítványait, Szlovákia ezzel szemben csupán az esetek 18 százalékában.

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala az uniós pályázatok lehívásának adminisztratív részét igyekszik leleplezni és kivizsgálni: azonosítja a gyanús projekteket és leállítja a pénzek felhasználását. A felelősök megbüntetése azonban a helyi szervek dolga, akiknek a hivatal elküldi az indítványokat. Margarete Hofmann, az OLAF igazgatója szerint azonban Szlovákia sokkal kevesebbet foglalkozik a csalók megbüntetésével, mint más uniós országok.

„A tagállamok ellenőrző szervei függetlenek, nem kötelesek egyetérteni a mi véleményünkkel, de

az uniós tagállamok átlagban 42 százalékban elfogadják a mi indítványainkat, Szlovákia ezzel szemben csupán az esetek 18 százalékában“

– mondta el az igazgató.

Miroslav Hlivák, a Szlovák Közbeszerzési Hivatal elnöke azt állítja, hogy az utóbbi hónapokban jobb lett az együttműködés a szlovák főügyészséggel, így százalékosan is emelkedett a gyanúsítottak száma. „A hivatal már a valós eljárás során kapcsolatba lép a főügyészséggel vagy a Monopolellenes Hivatallal, és átadja nekik a megszerzett információkat“ – fejtette ki Hlivák.

René Vanek szlovák főügyészhelyettes is azt állítja, hogy idén nagyobb mértékben büntetik az uniós pályázati visszaélések elkövetőit, mint tavaly. „Az OLAF korábban nem emelt panaszt a bűnvádi feljelentések elutasítása ellen“ – figyelmeztetett a főügyészhelyettes.

Margarete Hofmann úgy véli, a csalók leleplezésében az Európai Ügyészség is segítséget nyújthatna. A törvény, mely az Európai Ügyészség szlovákiai képviselője kiválasztásának módját meghatározza, júniusban került első olvasatba a pozsonyi parlament elé.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Enyhék a szlovák büntetések
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást