Nyitókép: Michael Probst

A német búcsú oka: "önteltség párosult a csapatszellem hiányával"

Infostart / InfoRádió - Vincze András (München)
2018. június 28. 09:14
Nagy meglepetéssel szolgált az oroszországi labdarúgó-világbajnokság 14. napja: Németország 2-0-ra kikapott Dél-Koreától, így a címvédő az F csoport utolsó helyén végzett, és történelme során először nem jutott tovább a csoportkörből. A válogatott továbbjutása jótékonyan terelte volna el a figyelmet a politikai feszültségről.

Berlinben a szurkolói zónára, csakúgy, mint a sörkertek kivetítőjére meredő futballrajongókra szinte sötét lepelként telepedett rá a német labdarúgók gyenge játéka a szerdai meccsen, a hosszabbításban berúgott két dél-koreai gól pedig óriási csalódottságot keltett, mert a svédekkel játszott mérkőzés után a csapat edzőjétől származó kijelentésekből a legtöbben arra következtettek, hogy a német csapat lesöpri a pályáról az ellenfelet.

A gyászos kimenetelű meccs után Joachim Löw szövetségi kapitány beismerte, hogy a német válogatott nem érdemelte meg a továbbjutást a nyolcaddöntöbe, és ennek okait alaposan elemezni kell, de úgy vélte, hogy egyelőre még korai lenne arról beszélni, hogy megtartja-e tisztségét.

A svédek továbbjutottak és a legnagyobb példányszámú bulvárlap, a Bildzeitung idézte a svédek kapusát, aki együttérzéséről biztosította a német futballistákat.

Az újság ugyanazzal a címmel jelent meg, mint négy éve, a brazilok 7-1-es kiütése után: „Nincsenek szavak”.

A Sport című napilap szerint megtörtént, amit aligha tartott volna bárki is elképzelhetőnek az idei vb-n: a németek kínos vereséget szenvedtek előbb Mexikótól, majd pedig Dél-Koreától. A szerdai meccs a kazanyi szégyen elnevezéssel kerül be a német futball évkönyvébe. Ez cezúrát jelent a német labdarúgás történetében – állapította meg a Sport cikkírója, és úgy vélte, komolyan adósa a szurkolóknak mind az összes játékos, mind pedig szövetségi kapitányuk,

Joachim Löw, aki lazán kezelte a felkészülést, mert szinte biztos volt a győzelemben.

A Die Welt kommentátora rámutatott arra, hogy korábbi világbajnok gyors kiesésével ugyan senki sem számolt, de már hónapok óta számos jel utalt arra, hogy baj van. Önteltség párosult a csapatszellem hiányával. A lap idézi Mats Hummels védőt, aki szerint az utolsó meggyőzően jó meccset 2017-ben játszotta a német válogatott.

A müncheni Süddeutsche Zeitung elsősorban azt hangsúlyozta, eddig még sohasem volt példa arra, hogy a német válogatott ne jutott volna tovább a csoportkörből. Àlmos játékával végleg felsült a csapat, amely már csütörtökön visszatér Németországba, és megkezdődik a vita a gyászos szereplésről, meg a szövetségi kapitány jövőjéről.