Nyitókép: Pixabay

Több német iskola is szenved a menekültek integrációjának hiányától

Infostart / InfoRádió - Vincze András (München)
2018. március 27. 18:35
A német média, a korábbival ellentétben, egyre többet foglalkozik a menekültáradat által kiváltott problémákkal, a migránsok részéről elkövetett bűncselekményekkel. A legújabb jelentések az iskolákban tapasztalható feszültségekre hívják fel a figyelmet.

A legnagyobb példányszámú bulvárlap, a Bildzeitung címoldalán közölt beszámolójában ismertet számos olyan esetet, amelyek szerint muzulmán vallású diákok fenyegető, sőt erőszakos módon lépnek fel a keresztény, kiváltképpen pedig zsidó osztálytársaikkal szemben.

Erre utalt az állami tévécsatorna ma reggeli adásában a németországi zsidók központi szervezetének elnöke, valamint Türingia tartomány művelődésügyi minisztere is. Mindketten úgy vélték, hogy mielőbb fel kell deríteni az egyre súlyosabb probléma okait és intézkedéseket kell hozni a helyzet további elfajulásának megakadályozására.

A Bildzeitung idézte a tanárok egyesületének elnökét, aki elmondta, hogy elszaporodtak a különböző etnikumú diákok közti iskolai összetűzések. Nyilatkozatában utalt arra is, hogy kiváltképpen azokban az iskolákban, ahol a migráns diákok vannak többségben, már őrző-védő cégek segítségét is igénybe veszik, miután a tanárok elleni durva fellépések is elszaporodtak. Mindebből azt a következtetést vonta le, hogy kezd kicsúszni az iskolai rend az oktatási intézmények kezéből.

Ezzel kapcsolatban a Bildzeitung beszámol egy tanulmányról, amely szerint a menekültáradat óta befogadott mintegy másfél millió migráns zöme olyan országból származik, ahol az antiszemitizmus és a kereszténygyűlölet az állami ideológia része, és így nem meglepő, hogy mindez a családokon keresztül a gyermeknevelésben, és így az iskolákban is megjelenik.

A német tanárok egyesületének elnöke azonban nem titkolta azt sem, hogy az iskolákban idegenellenes incidensek is előfordulnak, ezért félő, hogy ezekben az iskolákban az amerikai helyzethez hasonló viszonyok alakulhatnak ki, vagy akár teljesen ellenőrizhetetlenné válhatnak a folyamatok, ha nem sikerül előmozdítani a társadalmi integrációt.