Nyitókép: Alekszej Druzsinyin

Putyin kérdőre vonta a kemerovói polgármestert

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2018. március 27. 15:05
Spontán tüntetést tartottak a tragikus oroszországi plázatűz városában a helyi önkormányzat épülete előtt a lakosok. A felvonulók a tűz valódi okainak feltárását követelték. Ezt megelőzően a helyszínre érkezett Putyin elnök arra kérte őket: ne higgyenek annak, ami a közösségi hálózatokban terjed.

Lassan folyik az oroszországi Kemerovó város egyik bevásárlóközpontjában meghalt emberek azonosítása. Az Interfax hírügynökség azonban közölte, hogy a 64 halottból 41 lehet a gyerek.

Sok áldozat személyazonosságát csak a rokonoktól vett DNS-minta ismeretében tudják majd megállapítani. A Lenta hírportál szerint a helyi polgárok „kezdeményezési csoportja” járt a város halottasházában és ott körülbelül 20 felnőtt holttestet láttak, a többi pedig gyerek volt – mondták.

Korábban a kemerovói lakosok azt mondták: nem hisznek a hivatalos adatoknak, és a közösségi médiában elterjedt, hogy 300-400 lehet a halottak száma. Ezt a fő szövetségi nyomozószerv tagadta, és a helyszínre látogató

Vlagyimir Putyin elnök is arra szólította fel az embereket, hogy a bízzanak a hivatalos vizsgálatban és ne üljenek fel a szóbeszédnek.

Ez azonban úgy tűnik, nem volt elég, mert kedd reggelre spontán tüntetők tömege töltötte meg a helyi önkormányzat előtti teret. A több órán át tartó megmozdulás során az épületet az OMON-rohamrendőrség tripla gyűrűje védte.

A Tajga Info nevű portál szerint a résztvevők követelték a polgármester, Ilja Szerdjukov és a regionális kormányzó, Amana Tulejeva menesztését.

Közben az épületben Putyin elnök tanácskozott a helyi vezetőkkel. Putyin nem lépett a tüntetők elé, de találkozott a polgárok úgynevezett kezdeményezési csoportjának képviselőivel.

Amikor a polgármester is kiment a minimum másfél ezresnek becsült tömeg elé, akkor „Mondjon le!” bekiabálásokkal fogadták. Ő azonban azt javasolta, hogy az aktivisták látogassanak el vele együtt a halottasházba. Ezek után már azt mondták, hogy ott nem találták gyerekek holttesteit.

A helyi média arról is beszámolt, hogy Putyin keményen kérdőre vonta a polgármestert, amiért egyrészt hagyta, hogy hiányos biztonsági intézkedések mellett 2014-ben megnyissák a plázát, másrészt számon kérte, hogy mikor volt legutóbb ellenőrzés. A városvezető azt mondta: a megnyitó idején még nem volt polgármester, de

elismerte, hogy az utolsó ellenőrzés 2016-ban volt.

Helyi információk szerint ugyanakkor nem a tűzvédelmi előírások hiánya, hanem a menekülési útvonalak szándékos lezárása okozhatta a tragédiát – a biztonsági személyzet így próbálta akadályozni a lopásokat, vagy hogy emberek jegy nélkül jussanak be a „Téli Meggy” komplexum mozijába.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nem hisznek a tüntető lakosok a hatóságnak
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást