Nyitókép: JAKUB GAVLAK

Még nem állt helyre a nyugalom Szlovákiában

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2018. március 26. 19:23
A szlovák parlament hétfőn éjszakába nyúlóan is folytatta a vitát a kormány programnyilatkozatáról, miközben a törvényhozás épületénél tüntetők tiltakoztak az új kormány ellen. Az elégedetlenkedők a tüntetések folytatásáról, az újságírók a korrupciós ügyek feltárásának folytatásáról beszéltek.

Hétfőn még nem dőlt el, hogy a szlovák parlament bizalmat szavaz-e Peter Pellegrini kormányának. A délelőtt kezdődött vitanap során több mint 34 ellenzéki képviselő jelezte írásban hozzászólási szándékát, a kormánypárti képviselők egyike sem szólalt fel.

Bugár Béla, a Híd elnöke úgy fogalmazott, a kormányprogramba folyó vitába azért nem kapcsolódott be egyetlen koalíciós képviselő sem, mert a koalíció két évvel ezelőtt már jóváhagyta a kormányprogramot, most pedig a cselekvés ideje jött el. Bugár az ellenzéket azzal vádolta, hogy nem tárgyilagos, hanem a sárdobálásra összpontosít, és arra, hogy befeketítse a kormányt.

Veronika Remišová, az ellenzéki OĽaNO frakcióvezetője azzal vágott vissza, hogy a bizalom törékeny dolog, amit munkával érnek el, morális kompromisszumok nélkül, politikai felelősségre vonás árán. Peter Pellegrini kormánya szerinte nem érdemel bizalmat.

Így vélik ezt azok a tüntetők is, akik hétfőn délután öt órakor gyűltek össze a parlament épülete előtt azt követelve, hogy ne szavazzanak bizalmat Peter Pellegrini kormányának. A megmozdulás békésen zajlott, a parlament bejáratához vezető lépcsősort azonban rendőrsorfal védte. A több ezresre duzzadt tömeg szónokai kijelentették, hogy nem hisznek az új kabinetnek, és előrehozott választásokat akarnak. Ezt úgy akarják elérni, hogy nyomást gyakorolnak a képviselőkre, hogy azok ne szavazzanak bizalmat a Pellegrini-kabinetnek, s ha ez nem megy, aláírásgyűjtést indítanak az előrehozott választásokért.

A tüntetés szervezői azt is jelezték, ha Tomáš Drucker belügyminiszter nem váltja le Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitányt, biztos, hogy folytatják a megmozdulásokat.

A belügyminiszter viszont egyelőre nem adott egyértelmű választ. A rendőrfőkapitánnyal való hétfői találkozója után csupán arról tájékoztatott, napokra vagy akár hetekre van szüksége ahhoz, hogy eldöntse, megtartja-e pozíciójában Tibor Gašpart, aki magától nem készül megválni a posztjától.

A szlovákiai közéletben közel egy hónapja váltak mindennapossá a kormányellenes tüntetések. Ennyi idő telt el azóta, hogy megölték Ján Kuciak tényfeltáró újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát. Az újságíró a Smer politikusainak az olasz maffiával való kapcsolatairól szerette volna lerántani a leplet. Kuciak munkatársa, a cseh Pavla Holcová úgy véli, a cseh és szlovák újságírás már sohasem lesz olyan, mint korábban volt. A Cseh Televíziónak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a szlovák belpolitikai válságot kirobbantó, és Robert Fico kormányát megbuktató gyilkosság még inkább egységbe kovácsolta az újságírókat, és arra késztette őket, hogy folytassák a korrupciós ügyek feltárását.