Nagy a titkolózás az angliai kémtörténet körül

Infostart / InfoRádió - Sárközi Mátyás (London)
2018. március 12. 15:57
A múlt heti merénylet után az illetékesek mindent megtesznek, hogy a lakosság ne kerüljön veszélybe. Az ideggáz nevét azonban titkolják és arról sem beszélnek, hogy van-e köze Moszkvának a támadáshoz.

A Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök és Oroszországból látogatóba érkezett lánya, Julia ellen elkövetett ideggáz-merénylet után azonnal lépett a hatóság. Miközben a két megtámadott a kórházban élet és halál közt lebeg, felkérték azokat, akik kapcsolatban lehettek velük a vendéglőben és a kocsmában ahová betértek, hogy sürgősen fertőtlenítsék magukat és a használati tárgyaikat, mert nagyon nagy hatású ideggázt vetett be a merénylő. 

A vendéglői asztalt, ahol Szkripalék ebédeltek, a hatóságok kellő vizsgálat után elégették. 

Már ebből is következtetéseket vonnak le a hozzáértők, például feltételezik, hogy az asztal az áldozatok kezétől fertőződhetett meg. A brit hadsereg gáztámadás-elhárító részlege már ismeri a merénylethez használt vegyi anyag mivoltát, de nem nyilatkozik erről.

 

A belügyminiszter sajtóértekezletet tartott, de amikor azt kérdezték tőle, hogy Moszkva keze van-e a volt orosz kettős ügynök elleni merényletben, kitérő választ adott. A tekintélyes brit vasárnapi lap, a The Sunday Times hosszú cikkben ír arról, hogy talán azért kertel a miniszter, mert az oroszokkal csínján kell bánni, ugyanis orosz milliárdosok nagy összegű adományokkal támogatják a kormányon lévő brit Konzervatív Pártot. Amióta Theresa May a miniszterelnök, 826 ezer fontot adományoztak.

A párt több parlamenti képviselője fejezte ki nemtetszését emiatt, bár tisztában vannak vele, hogy a miniszterelnök ezzel nem befolyásolható, csak az oroszokat érintő kisebb ügyekben veszi olykor figyelembe, hogy

az adományok tulajdonképpen kárelhárítást, vagy üzleti előnyöket szolgálnak.

Ez a hét konferenciával indult, amelyen Theresa May és a nemzetbiztonság vezetői vettek részt. Ezek közül többen bizonyos Angliában aktív orosz személyek kiutasítását követelték. Működik például Londonban egy orosz nyelvű hírszolgálat, amely szerint Szergej Szkripal és a lánya biztosan csak azért kerültek életveszélyes állapotban kórházba, mert alaposan bedrogoztak.