Ficónak van megoldása a migráció megfékezésére

Infostart
2017. november 30. 18:57
„Amíg nem lesz határozott együttműködés az afrikai országok és az Európai Unió között, addig a migráció minden bizonnyal továbbra is az unió réme marad” – fogalmazott Robert Fico szlovák kormányfő az Afrikai Unió és az Európai Unió elefántcsontparti csúcstalálkozóján.

Robert Fico úgy véli, helyes, ha a két unió vezetői párbeszédet folytatnak arról, hogyan lehet közös erővel megállítani az illegális Európába vándorlást. „Nyilvánvaló számunkra, hogy jelentősen szorosabb együttműködés és nagyobb befektetés kell ahhoz, hogy az országok, ahonnan az emberek elvándorolnak, képesek legyenek megteremteni az alapvető életfeltételeket, és ne adjanak okot az elvándorlásra” – nyilatkozta az elefántcsontparti Abidjanban tartózkodó kormányfő, hozzátéve, a szlovák kormány ennek érdekében az Afrikának nyújtott eddigi 600 ezer eurós segélyt további 1 millióval egészítette ki. 

A miniszterelnök szerint hatékony szolidaritást valójában a Visegrádi Négyek közös fellépése jelent, amelyen most dolgoznak a V4-ek, és amely hamarosan megmutatkozik Líbiában. Elmondta, hogy Szlovákia, Magyarország, Csehország és Lengyelország Olaszországgal együttműködve dolgozik egy líbiai projekten, s ez most számukra prioritást élvez. A tervezetről hétfőn Brüsszelben egyeztetnek a V4-es országok képviselői Paolo Gentiloni olasz kormányfővel. 

Robert Fico úgy véli, a legfontosabb, hogy

továbbra is azoknak az országoknak a problémáira összpontosítsanak, ahonnan a legnagyobb az elvándorlás.

„Ha így teszünk, az az Európai Uniónak is százszor kevesebb pénzébe kerül, mintha százezreknek megengedjük, hogy a Földközi-tengeren keresztül bejussanak az unióba” – hangsúlyozta a kormányfő. Mindezek mellett megjegyezte, nem visel rózsaszín szemüveget, és tudja, hogy egy csúcstalálkozó nem állítja meg a migránsáradatot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ficónak van megoldása a migráció megfékezésére
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást