Megrázó részletek a véres leszámolásról

Infostart
2017. október 30. 20:20
A helyi titkosszolgálat igazolványait, sőt egyenruháját használták azok a támadók, akik a hétvégén vérengzést hajtottak végre Szomália fővárosában. A dzsihadista kötődésű Al-Shabaab szervezet tagjai közel kéttucat embert lőttek agyon egy szállodában és sokakat megsebesítettek.

A szomáliai hírszerzési szolgálat igazolványait használta és az ügynökség egyenruháját viselte az az öt támadó, aki vasárnap vérengzést rendeztek egy mogadisui szállodában.

Az iszlámista Al-Sabab szervezet akciója egy masszív teherautós pokolgép felrobbantásával indult, amely megsemmisítette a szálloda erősen védett bejáratát.

A támadók ezután besétáltak a hotelbe, és mivel a hírszerzési szolgálat egyenruháját viselték, nem ébresztettek gyanút.

Ezt követően 12 órán át tartották vissza a biztonsági erőket, miközben szobáról szobára járva végezték ki a vendégeket. Az áldozatok között van egy miniszter és egy nő, akit három gyermekével együtt megöltek, mivel azt hitték, hogy a miniszter családjához tartoztak.

A mészárlásért az Al-Shabaab egy órán belül felelősséget vállalt egyik weboldalán.

Két héttel korábban egy sokkoló pokolgépes robbantás 350 embert ölt meg Mogadisuban. Ezt volt az utóbbi idők legvéresebb merénylete a világon.

A támadást az Al-Shabaab számlájára írták, és kérdéseket vetett fel arról, hogy mennyire eredményes a Nemzeti Hírszerzési és Biztonsági Szolgálat, a NISA, amelynek kártyáit és egyenruháit most megszerezték a támadók.

Felmerült az is, hogy a dzsihadistáknak sikerült híveket toborozni az alacsonyabb rangú állomány körében.

A támadás után

menesztették a NISA igazgatóját és a szomáliai rendőrfőnököt.

Közben továbbra sem világos, hogy miért nem vállalta a felelősséget a két héttel ezelőtti támadásért az Al-Shabaab, miközben a mostani merénylet után gyorsan magára vállalta az akciót.

Az egyik magyarázat az lehet, hogy a dzsihadista szervezet azt állítja, hogy csak katonai és politikai célpontokat támad és nem akarta magára vállalni azt az akciót, amelynek különösen sok polgári áldozata volt. A két héttel ezelőtti merénylet valójában kudarc volt a támadók számára, mert az erősen őrzött reptér volt a célpont, ahol megtalálható az ENSZ helyi képviselete, egy sor követség és az országban állomásozó Afrikai Uniós erők parancsnoksága.

Az Al-Shabaab súlyos veszteségeket szenvedett az utóbbi években, és további csapás a számára, hogy Trump amerikai elnök engedélyezte az amerikai fegyveres erők visszatérését az országba. Ezeket emlékezetes módon 1993-ban vonták ki, amikor a helyi lázadók amerikai helikoptereket lőttek le és megöltek több amerikai tengerészgyalogost.