Szlovákia elégedett a kiküldött munkavállalókra vonatkozó szabálymódosítással

Infostart
2017. október 25. 19:02
Megosztotta a visegrádi négyek tagországait a foglalkoztatási és szociális ügyekben illetékes uniós miniszterek a kiküldetési irányelv módosításának fő vonalairól való egyezsége. Míg Lengyelország és Magyarország ellenzi, addig Csehország és Szlovákia támogatja a kompromisszumos javaslatot.

Ján Richter szlovák munkaügyi miniszter véleménye szerint a módosított irányelv a kiküldetésben lévő munkavállalók számára a helyiekkel azonos munkafeltételeket és munkabért szavatol.

„Sikerült egyezségre jutnunk a kiküldött munkavállalókra vonatkozó szabályozás módosításának fő elemeiről a foglalkoztatási ügyekben illetékes uniós kollégáimmal”

– jelentette be a tárcavezető. Szerinte Szlovákia elégedett lehet az elfogadott javaslattal.

A megegyezés alapján a jövőben a vállalatok legfeljebb 18 hónapra küldhetik külföldre alkalmazottaikat. Ján Richter ezt elegendő időtartamnak tartja.

„A jelenleg nálunk megszokott átlagos 52-53 napos kiküldetéshez képest a 18 hónap messze elégséges időszak“

– mondta a miniszter.

 A szakszervezetek ugyancsak elégedettek, bár szövetségük szóvivője, Martina Némethová úgy fogalmazott, az általuk javasolt 6 hónap a működés szempontjából megfelelőbb lenne. A vállalatoknak négyéves átmeneti időszak áll a rendelkezésükre, hogy bevezessék az új irányelveket.

 „A 18 hónapot ésszerű kompromisszumként értékeljük.

Ami bosszúságot okoz, hogy az alkalmazottakat kész tények elé állították” – fogalmazott Ľuboš Sirota, a Munkáltatók Országos Uniójának alelnöke.

 Az egyezség egyik legfontosabb pontja, hogy a módosítás előírásai nem érintik a fuvarozói szektort. A szállítók és fuvarozók ügyvitelét az Európai Bizottság közlekedésügyi miniszterei veszik át. A ČESMAD Slovakia társulás elfogadja ezt a módosítást, ám elvárja, hogy a fuvarozók regisztrációja és pihenőidejük betartása megoldódjon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szlovákia elégedett a kiküldött munkavállalókra vonatkozó szabálymódosítással
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást