Kemény vád a földközi-tengeri civil mentőknek: "vonzzátok a migránsokat"

Infostart
2017. július 5. 18:34
Olaszország új intézkedésekkel akarja szabályozni a Földközi-tengeren át ismét megindult migránsok mentését. Eszerint a vitatott módon fellépő és a partmenti vizekben tevékenykedő civilszervezeteket az olasz és a líbiai parti őrség irányítása alá vonnák.

A migránsokat és menekülteket mentő civilszervezetek dühösek, amiért Olaszország - más uniós államok támogatásával – az olasz és a líbiai parti őrség felügyelete alá helyezné őket. Ezzel korlátoznák, hogy mikor és hogyan tudják kimenteni a túlzsúfolt vízijárműveken a veszélyes földközi-tengeri átkelésre induló embereket.

A kormányok érvelése ugyanakkor az, hogy az NGO-k jelenlétükkel és tevékenységükkel vonzzák a migránsokat.

Az olasz kormányra akkora nyomás nehezedik, hogy a hétvégén rendkívüli tanácskozást tartott a francia és a német kabinet képviselőivel – jegyzi meg a Guardian.

Az érintett államok olyan lépéseket fontolgatnak, amelyek csökkentik a nem-kormányzati szervezetek jelenléte miatti „vonzerőt”. Az olaszok még azt is fontolgatták, hogy megtiltják kikötőik használatát a migránsokat szállító hajóknak – ez azonban ellentétes a nemzetközi tengeri joggal.

Néhány olasz politikus és a líbiai parti őrség is hónapok óta panaszkodik arra, hogy a líbiai felségvizek közelében várakozó és a civilszervezetekhez tartozó hajók

átkelésre bátorítják a migránsokat.

Olaszországban egyre nagyobb az ellenszenv velük szemben.

A Proactiva Nyílt Karok nevű katalán szervezet egyik képviselője ugyanakkor dühösen reagált: „ti vagytok a húzóerő, ti alkudoztok a csempészekkel, ti finanszírozzátok a maffiát, a tengeri taxikat, és ti akarjátok lezárni előttünk a kikötőket. Mi vagyunk a probléma?” – írta a Twitteren.

Az aktivisták azzal érvelnek, hogy az idén már kétezer ember fulladt a tengerbe és ezért egyértelmű, hogy szükség van rájuk. Márciusban több NGO közös magatartási kódexet adott ki, amelyben hangsúlyozzák, hogy humanitárius küldetést valósítanak meg és hogy függetlennek kell maradniuk a kormányoktól.

A Guardian ugyanakkor megemlíti, hogy a líbiai parti őrség szóvivője szerint a civilszervezetek valójában a nemzetközi jogot megsértve, a líbiai felségvizeken tevékenykednek. Ajúb Kaszem azzal vádolta meg az NGO-kat, hogy bátorítják az illegális migránsokat, akik 30 különböző afrikai országból érkeznek.

„A szervezeteket nem érdekli Líbia területi szuverenitása” – tette hozzá. A Líbiából útra kelő migránsok száma tavalyhoz képest 20 százalékkal emelkedett.

Az idén már jóval több embert kelt át a tavalyi év hasonló időszakához képest:

összesen 84 ezren és csak 12 ezren a néhány utóbbi nap során.

Az Európai Unió belügyminiszterei csütörtökön, Észtországban tárgyalnak a helyzetről.

Olaszország arra figyelmeztetett, hogy már megteltek a rendkívüli szállások és újakat kell építeniük – ezért szeretnék, ha más országok is átvállalnának terheket.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa pedig hozzátette: nem reális elvárni Olaszországtól, hogy az összes, Líbiából érkező migránst befogadja.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kemény vád a földközi-tengeri civil mentőknek: "vonzzátok a migránsokat"
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást