Világrekord: India egy nap alatt 66 millió fát ültetett

Infostart
2017. július 4. 13:45
12 óra alatt 66 millió fát ültettek el önkéntesek Indiában. A lépés összefügg az ország két éve, Párizsban tett vállalásával, hogy a klímaváltozás elleni harc jegyében 5 millió hektárral növeli erdői területét.

Másfél millió ember vett részt Indiában a hatalmas ország legnagyobb erdőtelepítési programjában. Az aktivisták fél nap alatt 66 millió facsemetét ültettek el, a Madhja Prades államon áthaladó Narmada folyó partján.

Más országokhoz hasonlóan India is aláírta a párizsi nemzetközi klímaegyezményt 2015-ben. Ezt annak ellenére megtette – és annak ellenére tartja továbbra is magát az alkuhoz – hogy indiai politikusok szerint az egyezmény túlságosan szigorú és igazságtalan feltételeket támaszt egy olyan országgal szemben, amely történelme során nem volt azok között, akik üvegházi gázkibocsátásukkal elősegítették az éghajlatváltozást.

A párizsi alku részeként India vállalta, hogy ötmillió hektárral növeli erdői területét 2030-ig.

Madhja Prades szövetségi állam lakói most megdöntötték egy másik állam, Uttar Prades tavalyi rekordját, ahol a mostani 66 millióval szemben 50 millió fát telepítettek tavaly egy nap alatt.

A Guiness Rekordok Könyve képviselői is a helyszínen tartózkodtak, és valószínűleg a következő hetekben megerősítik, hogy új rekord született.

Az állam miniszterelnöke, Sivraj Szingh Csuhan „történelmi napnak” nevezte a vasárnapi fatelepítést.

Az önkéntesek között egyaránt voltak gyerekek és idősek, akik reggel 7 órától egészen este hétig ültették a fákat.

Nettó értékben India a világ harmadik legnagyobb üvegházi gázkibocsájtója, bár lakossága 1 milliárd fő, így az egy főre jutó kibocsájtásban a tizedik helyen áll.

Júniusban, azt követően, hogy Donald Trump elnök kiléptette az Egyesült Államokat a párizsi egyezményből, Narendra Modi indiai miniszterelnök megerősítette, hogy országa továbbra is elkötelezett marad a párizsi alku mellett.

„A környezet és az anyabolygó védelme hitbeli kérdés”

- fogalmazott Emannuel Macron francial elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Világrekord: India egy nap alatt 66 millió fát ültetett
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást