Fico: a cseh-szlovák-osztrák együttműködés nem a V4 ellen irányul

Infostart
2017. június 22. 20:28
Ipari és infrastrukturális fejlesztések, a duális képzés során szerzett tapasztalatok kicserélése és a munkaerőpiacon észlelhető problémák megoldása – egyebek mellett ezekről a kérdésekről tárgyaltak csütörtökön a dél-morvaországi Brünnben Csehország, Szlovákia és Ausztria kormányfői.

 Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a Slavkovi formátum nevet viselő találkozón megerősítette, hogy mindhárom ország fontosnak tartja ennek a szövetségnek a létét és a további együttműködést.

A Slavkovi formátum Csehország, Szlovákia és Ausztria regionális együttműködésének formája, amely két éve Slavkovban jött létre.

„Mai találkozónkon elfogadtuk a 2017-re vonatkozó együttműködés tervét. Mindenekelőtt a vasúti infrastruktúra hatékonyabbá tételére, a duális képzésben szerzett tapasztalatcserére, és a munkaerőpiacon felmerülő kérdések megoldására összpontosítunk” – jelentette ki a vendéglátó cseh miniszterelnök.

Christian Kern osztrák kancellár szintén az ipari és infrastrukturális fejlesztések fontosságát hangsúlyozta.

„Ausztria, Csehország és Szlovákia három olyan ország, amelynek gazdaságát leginkább az ipari termelés határozza meg. A mi érdekünk pedig az, hogy az ipar tovább virágozzék Közép-Európában“ – mondta az osztrák kancellár.

Robert Fico szlovák miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy az európai béke fenntartásának érdekében elengedhetetlenül fontos, hogy tovább csökkentsék a különbségeket az Európai Unió régi és új tagállamai között.

„Éppen Szlovákia, Csehország és Ausztria együttműködése az ipar, az innováció, és a digitalizáció területén az az út, amelyet járva elérhetjük, hogy a két államban, Csehországban és Szlovákiában még gyorsabban nőjenek a bérek, de természetesen ez Ausztriának is érdekében kell, hogy álljon” – fogalmazott Robert Fico.

A szlovák kormányfő június 29-ére vendégül hívta cseh és osztrák kollégáját Pozsonyba, a Szolidaritási és Fejlesztési Tanács ülésére,

amelyen a szakképzett munkaerő hiánya adta gondokra keresik majd a választ. Robert Fico a Slavkovi formátumon azt is hangsúlyozta, hogy Csehország, Szlovákia és Ausztria szorosabb regionális együttműködése nem a visegrádi csoport alternatívája, hanem újabb lehetőség a szomszédság előnyeinek kihasználására.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Fico: Csehország, Szlovákia és Ausztria együttműködése nem a V4 ellen irányul
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást