Trükköt sejtenek a kormányfő váratlan lépése mögött Prágában

Infostart
2017. június 15. 15:26
Négy hónappal az őszi parlamenti választások előtt lemond pártelnöki tisztségéről Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök. A Cseh Szociáldemokrata Pártot (ČSSD) eddig irányító kormányfő helyét Ľubomír Zaorálek külügyminiszter veszi át.

„Reagálnom kellett a Cseh Szociáldemokrata Párt támogatottságának csökkenésére, a következő időszakban kormányfői tevékenységemre összpontosítok” – magyarázta döntését a pártot hat éven át vezető Sobotka.

A párt alapszabályának értelmében a Szociáldemokrata Párt első elnökhelyettese, Csehország belügyminisztere, Milan Chovanec követné Sobotkát a pártelnöki székben, a kormányfő azonban bejelentette, a ČSSD-t az októberi képviselőházi választásokig a másik alelnök, Ľubomír Zaorálek külügyminiszter fogja irányítani.

A választásokon Sobotka a szociáldemokrata párt dél-morvaországi listájának vezetőjeként indul, így biztos befutónak számít. Közölte, elődeitől eltérően nem tervez más politikai projektet, és továbbra is támogatni fogja a Cseh Szociáldemokrata Pártot. Leszögezte,

az átszervezést azért látta fontosnak, hogy megerősítse az egységet a ČSSD-n belül.

A bejelentésre azonnal reagált a második legnagyobb kormánypárt, az ÁNO vezetője is. Andrej Babiš – aki köztudottan rossz viszonyt ápol Sobotkával – azt mondta, a kormányfő nem tartja a szavát,

az egész lemondás csak cselszövés,

és a pártelnöki székben őt követők sem lesznek semmivel sem jobbak.

Pavel Bělobrádek, a harmadik kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt vezetője ezzel ellentétben dicsérte Sobotkát, és azt mondta, hogy mindig jól együtt tudott működni vele. A jobboldali ellenzéki pártok véleménye pedig az, hogy egy kétségbeesett helyzetben kétségbeesett lépés született.

Csehországban október végén tartják a képviselőházi választásokat. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a legnagyobb esélyes jelenleg az ÁNO mozgalom. A felmérések szerint Andrej Babiš mozgalmának támogatottsága meghaladja a 30 százalékot, míg a szociáldemokraták 10 százalékkal jelenleg csak a negyedikek a pártok sorrendjében. A második helyen a kommunisták, a harmadikon pedig a polgári demokraták állnak 13, illetve 11 százalékos támogatottsággal.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lemond a pártelnöki tisztségről a cseh kormányfő
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást