Merkel nem puszta jótékonyságból segítene Afrikának

Infostart
2017. június 13. 20:32
Fejlődés és gazdasági fellendülés csak azokban az országokban remélhető, ahol biztonság van – jelentette ki Angela Merkel azon az értekezleten, amelyet a soros német G20 elnökség keretében rendeztek Berlinben. A kétnapos tanácskozáson több afrikai ország vezetője is részt vesz.

A berlini kormány már jó ideje új Marshall-tervet sürget Afrika számára.

1947-ben az akkori amerikai külügyminiszter, George Marshall, a második világháborúban tönkrement Európa gazdaságának helyreállítására nagyszabású hitelprogramot dolgozott ki, amelyet a Moszkva uralma alá kényszerült kelet-európai államok ugyan visszautasítottak, de a földrész nyugati felében a kormányok eredményesen használtak fel országaik felvirágoztatására.

Most hasonló programot szorgalmaz a berlini kormány. Angela Merkel hangsúlyozta: fordulatra van szükség a nemzetközi fejlesztési politikában, amely gazdasági és biztonságpolitikai együttműködésen alapul, mert csak így lehet elejét venni annak, hogy a felnövekvő nemzedékek tömegesen hagyják el szülőhazájukat, aminek következtében egyre nagyobb migrációs nyomás nehezedik Európára.

Mint a kancellár fogalmazott, nem Afrikáról, hanem Afrikával kell beszélni. Angela Merkel szerint szó sincs jótékonyságról, hanem – úgymond – befektetésről a közös jövőbe, ami a gyakorlatban a piacok integrációját, valamint a technológiák és a tudás átadását jelenti majd, hogy mindez valóban mindenkinek előnyére váljék.

A ma véget érő berlini találkozót a német kormány a G20 értekezlet nyitányának szánta, amelyen Egyiptom, Elefántcsontpart, Ghána, Mali és Tunézia állam- illetve kormányfőjének, valamint az Afrikai Unió vezetőjének részvételével megvitatták azt is, hogy a magántőke és állami források mozgósításával miként lehet hozzájárulni az afrikai gazdaság növekedéséhez, a beruházások ösztönzéséhez és a földrész politikai stabilitásának erősítéséhez.

Idén Németország tölti be az elnöki tisztséget a legfejlettebb ipari államokat és az élen járó feltörekvő államokat tömörítő G20 szervezetében, és így a G20 idei csúcstalálkozóját is német földön, Hamburgban fogják megrendezni. Az értekezleten az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump először vesz részt.

A július elején esedékes tanácskozások idejére rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezetnek be, így Németország határain átmenetileg szigorú ellenőrzés lesz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Merkel nem puszta jótékonyságból segítene Afrikának
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást