Ebül bánnak a kutyákkal a szlovák tenyésztők

Infostart
2017. május 8. 06:00
Szlovákia az illegális kutyatenyésztők paradicsoma – ezzel a címmel mutatott be a közelmúltban a flamand VRT közszolgálati televízió egy dokumentumfilmet, melyben egy belga újságírókból álló stáb a szlovákiai kutyatenyésztők által elkövetett szabályellenességekről rántja le a leplet.

A Közép- és Kelet-Európából származó kutyakölyköknek egyre rosszabb a hírük Belgiumban. A mit sem sejtő belga vásárlók sok esetben olyan alomból kapnak kiskutyát, melynek gazdáját csupán a nyereségvágy hajtja, az apró négylábúak egészsége és az eladásukkal járó adminisztratív kötelességek már kevésbé foglalkoztatják őket.

A belga tévések egy Érsekújvárhoz közeli

tenyésztőnél készítettek rejtett kamerás felvételeket,

hogy igazolják, nincs minden rendben a szlovákiai kutyakereskedőkkel.

Hans Bonting belga oknyomozó újságíró és csapata személyesen ment el az egyik legnagyobb szlovákiai exportőrhöz, ahol az ott dolgozó fiú azt mondta, hogy a kiskutyák papírjain más számot tüntetnek fel, mint ami a valós életkoruk.

„Ez illegális tevékenység. A törvények azonban szigorúak, mivel ilyen esetben felütheti fejét a veszettség” – jegyezte meg a belga riporter.

A stáb a forgatás során filmre vette, a gyakorlatban hogyan is működik mindez Szlovákiában.

Egyikük megvásárolt egy hathetes mopsz kölyköt, melynek oltási bizonyítványa és egyéb papírjai sem voltak. Ezt követően

maguk oltatták be a kölyköt, és minden gond nélkül kivitték Belgiumba,

anélkül, hogy megvárták volna az oltás időpontjától számított kötelező három hét leteltét.

Boris Bartoš pozsonyi állatorvos szerint erre azért lett volna szükség, mert 21 nap kell ahhoz, hogy az állat szervezete ellenanyagot termeljen, addig nem képes ellenállni a veszettségnek.

Az újságírók tehát maguk is megszegték a törvényt azért, hogy szemléltessék, milyen könnyen hágják át a szabályokat a szlovákiai tenyésztők.

A kutyakölykökkel való kereskedés ellenőrzése Szlovákiában az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hivatal feladata.

Jozef Bíreš, a hivatal igazgatója

elismerte, tudnak az úgynevezett kutyamaffia tevékenységéről, de egyelőre meg van kötve a kezük,

és képtelenek megállítani azt.

Az állami állatorvosok csak a legális kereskedőket és fuvarokat tudják ellenőrizni.

Szlovákiából évente hivatalosan mintegy 60 ezer kutyakölyköt szállítanak külföldre. A Sloboda zvierat nevű állatvédő szervezet szerint a valós szám akár ennek a duplája is lehet.

Az állam törvénymódosítással igyekszik elejét venni a visszaéléseknek, a javaslaton jelenleg is dolgoznak a törvényhozók.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!