Sokkoló vegyifegyver-támadás egy lázadó szíriai város ellen

InfoRádió
2017. április 5. 07:02
Többtucat ember köztük már egy támadás miatt kórházban kezelt betegek estek áldozatul egy szíriai lázadó város elleni vélhetően vegyifegyver-támadásnak. Az ENSZ máris vizsgálatot indított háborús bűnök gyanújával, miközben a nyugati országok az Aszad-rezsimet vádolják a sokkoló akcióval.

Megdöbbentő képsorok a földön rázkódó, habzó szájú emberekről, akiket a mentők vízzel locsolnak, hogy lemossák róluk a mérgező anyagot. A felvételek több kórházban fekvő és lélegeztetőre kapcsolt gyereket is mutatnak.

A szíriai kormányellenes lázadók kezén lévő, Idlib tartomány-beli Han Seikún városban becslések szerint 60 körüli a halottak száma azt követően, hogy vélhetően két vegyifegyver támadást is elszenvedett a környék.

A második támadás azokat az embereket érte, akiket kórházban ápoltak az első incidens után. A halottak között jelentések szerint 11 gyerek is volt.

Egyelőre nem világos, hogy ki és milyen anyaggal hajtotta végre a támadást,

de egyes orvosok szerint a tünetek és az, hogy az akció után nem lehetett az összetevők szagát érezni, a nemzetközi szerződések szerint tömegpusztító fegyvernek számító és tiltott klórgázra utalnak.

Egy az ellenzéki erőknek dolgozó helyi fotós azt mondta, a földön fekvő, mozogni képtelen, kitágult pupillájú embereket talált a kora reggeli robbanás után a helyszínen.

A túlélők egy részét Törökországba vitték kezelésre.

Mivel a támadás egy lázadó területet ért, a gyanú azonnal a szíriai rezsimre és Aszad elnök orosz szövetségeseire terelődött. Aktivisták azt állították, hogy mindkét légierő gépei aktívak voltak a körzetben a támadás időpontjában.

A moszkvai védelmi minisztérium rövid időn belül tagadta, hogy az orosz erőknek közük lett volna az incidenshez.

Kormányellenes aktivisták közzétettek egy videót, amely szerintük azt bizonyítja, hogy a szíriai légierő dobta le a bombákat. Később a sebesülteket ellátó kórházat érte légitámadás – épp akkor, amikor egy újságíró tudósítást adott le a helyzetről. Az újságírót és a többieket földhöz vágta a robbanás.

Az eset épp akkor történt, amikor Brüsszelben nemzetközi konferenciát tartottak a szíriai háború lezárásáról. Az ügy nyomán rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

Az EU külügyminiszterei egy nappal a támadás előtt mondták azt, hogy Aszad elnöknek nem lehet szerepe a polgárháború utáni Szíriában. Sok külföldi vezető most őt vádolja és barbárnak nevezi.

Az Independent című lap megjegyezte:

a szíriai hadsereg tagadta, hogy vegyi fegyvert vetett volna be,

bár nemzetközi vizsgálatok több esetben bizonyítottnak találták, hogy ilyen támadásokat hajtott végre. A lap közben megjegyzi: az Iszlám Államot közben mustárgáz bevetésével vádolják.

Donald Trump amerikai elnök elődje, Barack Obama kormányzatának „bizonytalanságát és gyengeségét” okolta a mostani sokkoló támadásért.

2013-ban Obama katonai csapással fenyegette meg Aszadot egy vegyifegyver-támadás nyomán, végül azonban visszakozott, miközben orosz közvetítés nyomán leszerelték a kormányerők vegyi fegyvereit.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sokkoló vegyifegyver-támadás egy lázadó szíriai város ellen
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást