Frankfurt lesz az új londoni city?

Infostart
2017. március 23. 12:47
Támogatásra számíthatnak Frankfurtban azok a pénzintézetek, amelyek a Brexit miatt kénytelenek elhagyni londoni székhelyüket - közölte az Európai Központi Bank szóvivője. Számos jel utal arra, hogy Frankfurtnak komoly esélyei vannak a bankok átcsábítására.

A bankok számára is teljesen új helyzetet teremt Nagy-Britannia kiválása az Európai Unióból.

Ez a jelek szerint abban fog megnyilvánulni, hogy a szigetország kiszorul az unió egységes piacáról és megszűnik a pénzintézetek azon lehetősége is, hogy a szabadon kínálják szolgáltatásaikat a 27 uniós ország számára.

Gyakorlatilag 2019 tavaszáig lenne idejük a székhely áthelyezésére, de a legtöbb pénzintézet máris megkezdte a költözködés előkészítését.

A gazdasági kérdésekre szakosodott brit napilap, a Financial Times felmérése szerint

alighanem Frankfurt a legesélyesebb a legtöbb, eddig Londonban működő bank megnyerésére.

Tény, hogy az amerikai nagybankok közül a JP Morgan, a Morgan Stanley, a Goldman Sachs és a Merrill Lynch listáján első helyen szerepel Frankfurt, míg a Bank of America az ír fővárost, Dublint választja európai telephelyének.

Frankfurt mellett szól, hogy ott működik az Európai Központi Bank is.

Ennek szóvivője kijelentette, hogy a Központi Bank tisztában van a pénzintézetek átköltözésével kapcsolatos anyagi problémákkal, ezért új székhelyük végleges kialakításáig támogatásra számíthatnak.

Ez a licenc-megadások terén nyilvánulhat meg – mondotta a szóvivő. Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy a szolgáltatás-nyújtási engedélyek lebonyolítását is felgyorsíthatják, ami lehetővé teszi majd a bankoknak eddigi működésük mielőbbi megindítását új telephelyükön.

A valutaegységbe tömörült országokban 2014 óta az Európai Központi Bank ellenőrzi a pénzügyletek bonyolítását, következésképpen reá hárul a felelősség a bankok szolgáltatásai iránt is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Frankfurt lesz az új londoni city?
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást