Szijjártó: öt új Ipoly-híd vezetne a Felvidékre

Infostart
2017. március 2. 15:20
Az összeköttetések évének nevezte az idei esztendőt a magyar-szlovák kapcsolatokban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pozsonyban tett látogatása során, ahol a két ország közötti határkeresztező villamosvezeték építéséről szóló szerződést írt alá. A tárcavezető a Magyar Közösség Pártját is felkereste, amely idén a megyei választásokon erősítheti meg regionális pozícióit.

A magyar külügyminiszter szerint mivel Magyarország és Szlovákia világpolitikai szempontból egymásra van utalva, elengedhetetlen a két ország energetikai és közlekedési összekapcsolása. Ezzel mindkét állam energiabiztonsága és versenyképessége javul.

A külügyminiszter azt mondta, a villamos energia hálózatok összekötése ezt erősíti. Hozzá közösen 69 kilométernyi távvezetéket kell megépíteni.

„Így Magyarországon 6 milliárd forintnyi beruházást kell végrehajtanunk ahhoz, hogy az ország két pontján összekössük Szlovákiával a villamos energia hálózatunkat” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Szíjjártó Péter szerint a két ország közötti szoros együttműködés jótékony hatással van a felvidéki magyar közösség mindennapjaira is. Menyhárt Józseffel, az MKP elnökével való tárgyalása után hangsúlyozta, a magyar kormány ezen közösség gazdasági támogatását is fontosnak tartja.

„Amikor a magyar külügyminiszter Pozsonyba jön, akkor természetes, hogy eljön a magyar párthoz, ezért is jöttem el az MKP vezetőségével beszélni, különös tekintettel arra, hogy a párt megyei választásokra készül, és nekünk, magyaroknak a határ mindkét oldalán az az érdekünk, hogy egy erős magyar érdekképviselet jöjjön létre a szlovákiai megyegyűlésekben. Menyhárt József elnök úr arról tájékoztatott, hogy kifejezetten jó esély van egy jó szereplésre, amelynek a beváltásában reménykedünk mi is, és szurkolunk az MKP-nak” – jegyezte meg a miniszter.

A magyar tárcavezető szerint Magyarország és Szlovákia vonatkozásában a stratégiai szövetségesi viszony fenntartása nemzeti és gazdasági érdek is.

„Egy olyan felvidéki gazdaságfejlesztési program indítása előtt állunk, amely a kárpátaljai, illetve a vajdasági programokhoz lesz hasonló. Az MKP szakértői dolgozzák ki az erre vonatkozó javaslatokat a mi szakértőinkkel közösen, és amint ez meglesz, akkor a megfelelő költségvetési forrásokat is oda tudjuk csoportosítani. Folytatjuk az előkészítését annak a tíz határt keresztező kapcsolatnak, amelyek közül öt új Ipoly-hídról, négy útépítésről és egy pedig egy új kompkapcsolat létrehozásáról szól” – tájékoztatott Szijjártó Péter.

A miniszter hangsúlyozta: a fokozódó gazdasági versenyben a két ország nagyon egymásra van utalva és az összeköttetés megteremtése azért is fontos, mert amellett, hogy mindkét ország energiabiztonságát javítja, hozzájárul versenyképességük növeléséhez is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szijjártó: öt új Ipoly-híd vezetne a Felvidékre
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást