Őszig nem indít egymás ellen lejárató kampányt a két magyar párt

Infostart
2017. február 20. 17:29
Az együttműködés lehetőségéről és az őszi megyei választásokról egyeztetett a hétvégén Pozsonyban a Magyar Közösség Pártja és a Híd legfelsőbb vezetése. Végleges együttműködési megállapodás ugyan nem született a két magyar párt között, de abban megegyeztek, hogy a megyei választásokról megyei szinten kezdenek tárgyalásokat, és arról is döntés született, hogy nem indítanak egymás ellen megyeelnök-jelölteket.

A két párt közti tanácskozást a Híd pozsonyi székházában tartották. A két pártelnök által vezetett négytagú küldöttségek egyebek mellett abban egyeztek meg, hogy nem indítanak egymás ellen lejárató kampányt az őszi megyei választások előtt. Az MKP elnöke szerint fontos lépést tettek a felvidéki magyarság megyei képviseletének megerősítése érdekében. „Ez az első lépés, ami ma itt elkezdődött, az a lenti szintekről és az együttműködés lehetőségéről szól” – jegyezte meg Menyhárt József.

A Híd közel egy évvel ezelőtt hívta tárgyalni az MKP képviselőit. Bugár Béla, a Híd elnöke szerint a két párt már nem engedheti meg magának, hogy bármely választási kampányban – legyen a tét parlamenti, megyei vagy helyhatósági voksolás – folytatódjon az eddig jellemző sárdobálás. „A tét az, hogy tudunk-e úgy együttműködni, hogy az, ami az elmúlt hét évben felhalmozódott, azt minél inkább lefaragjuk a két párt együttműködésének érdekében”. Bugár Béla hozzátette, a megyei választások az első lépcsőfok ahhoz, hogy kiderüljön, valóban őszinte-e az együttműködési szándék a két párt között.

A legnehezebb feladat minden bizonnyal a közös képviselőjelölt-listák kialakítása lesz. Az MKP jelenleg 41 megyei képviselővel és három alelnökkel van jelen a megyei politikában, a Hídnak ehhez képest jóval kevesebb, csupán 17 megyei képviselője van. Az őszi választások kapcsán az MKP egyes járási szervezetei hajlanak a Híddal való együttműködésre, más helyeken ennek lehetőségét elutasítják. Abban azonban konszenzusra jutottak, hogy nem állítanak egymás ellen megyeelnök-jelölteket.

A két párt elnökeinek egyeztetése folytatódik. A következő találkozót március végére tervezik a felek, amikor már a jelöltek neveiről, konkrét egyezségekről is megállapodás születhet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nem bántja egymást a Híd és az MKP
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást