Gyakrabban találkoznának a V4-ek házelnökei

Infostart
2016. december 5. 17:45
Az Európai Unió és a közép-európai térség megerősítéséről egyeztettek a visegrádi csoport: Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország parlamenti elnökei azon a munkamegbeszélésen, amelyet a hétvégén a délkelet-lengyelországi Przemyslben tartottak.

Andrej Danko szlovák házelnök a V4-es találkozót követően elmondta, hogy mind a négy visegrádi ország kormánya számára nehézséget jelent az intézkedéseknek gyakorlatba való átültetése és megvédése. Példaként említette a szlovák energiaárakkal kapcsolatos döntéseket, a telekommunikációs adó magyarországi bevezetését vagy a nyugdíjkorhatár csökkenését Lengyelországban. „Ezek mind olyan eredmények, melyek a visegrádi államok polgárainak javát szolgálják, s amelyekkel sokkal többet kellene foglalkoznunk, és információt cserélnünk úgy, hogy a polgáraink életminőségét javítsuk” – vélekedett Andrej Danko.

„Számomra az lenne a legfontosabb, ha megegyezés születne köztünk a hatékonyabb kommunikációról és a médiumok közötti információcseréről” – tette hozzá a szlovák házelnök, megemlítve azt is, hogy a V4-ek mindegyike hasonló problémák megoldásával küzd. Ezek közé sorolta a szociális ellátórendszert, az energetikai problémákat, az olcsó munkaerő okozta gondokat, akárcsak a szakképzett munkaerő hiányát.

Milan Štěch, a cseh szenátus elnöke szintén fontosnak tartotta az együttműködés megerősítését, de csak akkor, ha az tényleges eredményeket tud felmutatni és megállja a helyét a nyilvánosság előtt. „Dicséret illeti négyesünket a menekültkérdésben kialakított közös álláspontért, elsősorban azért, mert elítéltük a kötelező betelepítést előíró kvótarendszert. Az hiszem, ezzel egy olyan képet alkottunk magunkról polgáraink számára, amely azt mutatja, hogy jó köztünk az együttműködés, és közös álláspontot tudunk kialakítani” – mondta a cseh szenátus elnöke.

A visegrádi négyek házelnökei abban is megegyeztek, hogy gyakrabban egyeztetnek majd, elsősorban az európai parlamenti ülések előtt, hogy közös álláspontot képviselve utazhassanak Brüsszelbe.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gyakrabban találkoznának a V4-ek házelnökei
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást