Év végéig adott időt Törökország az EU-nak

Infostart
2016. október 19. 16:20
Törökország felmondhatja az Európai Unióval a migránsok visszafogadásáról kötött alkut, ha az EU nem vezeti be a török állampolgároknak a beígért vízummentességet. Erre figyelmeztetett a török Európa-ügyi miniszter.

Március közepén sok európai politikus érezte úgy, hogy nemtelen alkut köt Törökországgal a migránsok visszafogadásáról.

A bevándorlás témája azonban annyira feszítő kérdéssé vált, hogy az EU hajlandó volt félretenni az egyre inkább tekintélyelvű alapon kormányzó Erdogan elnökkel szembeni aggályait, sőt még abba is beleegyezett, hogy megindítsa a csatlakozási tárgyalásokat Törökország majdani uniós tagságáról.

Európa azt is kénytelen volt szó nélkül végignézni, hogy a török karhatalom megszállja egy ellenzéki lap szerkesztőségét és bilincsben vezetik el a dolgozókat.

Ankara számára a nagy eredmény az volt, hogy az EU beleegyezett: októbertől vízummentesen utazhatnak török állampolgárok az unióba.

Már a hónap második felében járunk, de a vízummentesség késik. Brüsszelben ugyanis időközben kifogásolni kezdték a török terrorellenes törvényeket, amelyek emberi jogi visszaélésekre adhatnak lehetőséget.

Ezt a késlekedést elégelte most meg a török kormány, és Omer Celik Európa-ügyi miniszter közölte: „azzal, hogy ezt erőltetik, akadályt emelnek a vízummentesség elé. Ebben az esetben mi nem hajtjuk végre a Görögországba illegális úton bejutott migránsok visszafogadásáról szóló alkut”.

Ha az év végéig nem vezetik be az utazási könnyítést, akkor az európai-török alku „természetes halált hal” – fogalmazott a miniszter. „Nem lesz már miről beszélni” – tette hozzá.

Tavaly több mint egy millió menekülő és migráns jutott be az EU-ba úgy, hogy Törökországból Görögországba kelt át az Égei-tengeren. A visszafogadási egyezmény után számuk jelentősen visszaesett.

2015-ben volt olyan nap, amikor az érkezők száma elérte a 7 ezret, most 20-30 fő az átlag. Az unió 3 milliárd euró támogatást is ad a menekültek törökországi elhelyezésére és ellátására.

Az EU-ban felerősödött menekült- és migránsellenes érzések miatt a tagállamok számára fontos a törökökkel kötött visszafogadási egyezmény, Ankarában viszont sértetten és gyanakvással tekintenek Európára, különösen azért, mert a közelmúltbeli sikertelen puccskísérlet után csak nagyon lassan állt ki a szavazáson választott elnök és kormánya mellett.

Az EU később élesen bírálta azt, hogy a júliusi puccskísérletet követően a török hatóságok tisztogatásba kezdtek és több tízezer embert letartóztattak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Késik a vízummentesség Törökországnak
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást