Közeleg a vég! - üvöltötte a dallasi támadó

Infostart
2016. július 8. 10:06
Ötre emelkedett a dallasi lövöldözésekben meghalt rendőrök száma Dallasban. Előzőleg a városban tömegtüntetés zajlott a színesbőrű polgárok elleni rendőri túlkapások miatt. Néhány napja a rendőrök – vitatott körülmények között – két fekete férfit lőttek agyon.

„Pokolgépek vannak szerte a városban, közeleg a vég!” – ezzel fenyegette az egyik feltételezett támadó a dallasi rendőrséget az éjszaka sokkoló történései során.

A hatóságok szerint két mesterlövész házak tetejéről tüzet nyitott és négy rendőrt agyonlőtt, több másik tisztet pedig megsebesített.

Mobiltelefon-felvételeken jól hallgató volt a heves tűzpárbaj, amit az egyik fegyveres a rendőrökkel vívott. A város felett hajnalban helikopterek köröztek.

Előzőleg tömegtüntetés zajlott a városban a rendőrség – sokak szerint - rasszizmusból fakadó túlkapásai miatt. A lövöldözés a demonstráció idején indult és az emberek pánikszerűen menekültek a helyszínről.

Péntek hajnalra a rendőrök két embert elfogtak, - közülük egyet elengedtek, mivel ő jogszerűen viselt fegyvert. A másik férfi az egyik támadó, akivel tűzharcot vívtak, míg a harmadikkal péntek reggel még tárgyalások folytak. Ő az, aki azt állította, hogy pokolgépek voltak elhelyezve a város több pontján.

A hatóságok közölték, hogy a legtöbb meglőtt rendőr a közlekedési rendőrség tagja, sokakat hátba lőttek és egy polgári lakos is lehet a sebesültek között.

Előzőleg országszerte felháborodást váltott ki két eset, melyek során a rendőrök különböző helyszíneken agyonlőttek két színesbőrű amerikait.

A 32 éves Philando Castile barátnője a férfivel együtt ült a kocsiban, amikor azt halálosan megsebesítették a rendőrök. Azért állították meg őket, mert kiégett az egyik hátsó lámpa. Az intézkedésről szóló videót élőben közvetítette a Facebookon. „Istenem, ne mondja, hogy meghalt a barátom, ne mondja azt azt, hogy csak így meghalt? Uram, Ön négy golyót lőtt a barátomba, amikor a jogosítványáért nyúlt” – mondja a nő a felvételen, miközben a vérző férfi a kocsiban ül. Az autóban tartózkodott a nő kiskorú lánya is.

Ez az eset a minnesotai St. Paulban történt, egy nappal korábban pedig a lousianai Baton Rouge-ban lőtt agyon két fehér rendőrtiszt – vitatott körülmények között - egy földre kényszerített fekete férfit. Erről is video készült, ami szintén közfelháborodást váltott ki.

Az incidenseket követően több városban, Chicagóban, New York-ban és Dallasban is tüntetéseket tartottak. A tiltakozók szerint nem színesbőrű állampolgárokkal szemben másként léptek volna fel a rendőrök.

Barack Obama elnök tragédiának nevezte a történteket és azt mondta: aggasztó, hogy ezek az incidensek nem egymástól függetlenül és véletlenül történtek. „Ezek az igazságszolgáltatási rendszerünkön belüli, faji alapú egyenlőtlenségek megnyilvánulásai” – fogalmazott.

2015-ben az amerikai rendőrök 1152 embert lőttek agyon. Az áldozatok 30 százaléka volt fekete, miközben a lakosságon belüli arányuk 13 százalék. Az esetek 97 százalékában nem indult eljárás az intézkedő rendőrök ellen.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A vég közeledtével fenyegetőzött az egyik támadó
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást