Beckham és Rio Ferdinand is az unióban maradás mellett

Infostart
2016. június 22. 08:18
Két nappal a népszavazás előtt parázs vitát folytattak a brit uniós tagság és a Brexit-tábor politikusai a brit tévében. Még mindig kemény csata folyik az ingadozó szavazók meggyőzéséért, miközben újabb hírességek, David Beckham és Rio Ferdinand labdarúgók álltak ki az unióban maradás mellett.

„A migránsok hozzájárulnak a gazdasághoz, nem ingyenélők. Dolgoznak és adót fizetnek. Sok jót tettek ezzel az országgal gazdasági, társadalmi és kulturális értelemben” – állt ki az EU-s munkavállalók és Nagy-Britannia folytatódó Uniós tagsága mellett a Nagy Brexit Tévévita előtt Sadiq Khan, London főpolgármestere.

A Ramadán miatt böjtölő muszlim főpolgármester, elődjével, a kilépésért harcoló Boris Johnsonnal és másokkal csapott össze egy tévévitában.

Johnson hatalmas tapsot kapott, amikor a két órás szópárbaj végén egy hollywoodi film szlogenjére utalva azt mondta: „a csütörtök lehet függetlenségünk napja”.

A műsor során világossá vált, hogy a közönség számára továbbra is kiemelt téma az EU-ból történő bevándorlás és az a vélekedés, hogy az Uniós állampolgárok szabad betelepülése miatt romlott a közszolgáltatások – az egészségügy és az oktatás – állapota, drágult a lakbér és nyomottak maradtak a fizetések.

Előzőleg a vitában Khan hazudozással vádolta elődjét, amiért a kilépéspártiak úgy állították be: Törökország hamarosan az EU-tagja lehet és több tízmillió lakosa vándorolhat Nagy-Britanniába. Törökország belátható időn belül nem lesz tagállam – mondta. Azt is Johnson fejére olvasta, hogy az „megváltoztatta nézeteit arról, hogy előnyöket jelent-e az uniós tagság a brit cégeknek”.

A borzas hajú politikust saját apja is bírálta nézetei miatt és testvérei is az EU-tagság fenntartására voksolnak majd vele szemben. A Times volt brüsszeli tudósítója pedig korábban azzal vádolta meg Johnsont, hogy egykori brüsszeli riporterként meghamisított egy idézetet és tudósításaival ő hozta létre annak az EU-szörnynek a karikatúráját, amelyen ellen most hadjáratot folytat.

Johnson oldalán ugyanakkor a Brexit-tábor egyik legjobb szónoka, az amúgy németnek született Gisela Stuart ismételte az euroszkeptikus érveit: az EU antidemokratikus, nem választott bürokraták erőltetnek rá a brit népre törvényeket. Németország pedig bolond volna vámokkal büntetni a briteket, amikor a szigetország az egyik legnagyobb exportpiaca – tették hozzá.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy sokak számára a legfontosabb téma a nemzeti identitás kérdése – jegyezte meg a vitáról a BBC riportere.

Közben azt követően, hogy az angol futball-bajnokság vezetői a maradás mellett törtek lándzsát, újabb hírességek csatlakoztak hozzájuk, David Beckham és Rio Ferdinánd képében. A Manchester United két volt legendás játékosa a sikeres csapatjátékhoz hasonlította az Európai Unióban fenntartott brit tagságot.

A magyar kormány és a francia cégek után az ünnepelt üzletember, a Virgin-birodalom alapítója, Sir Richard Branson is egészoldalas hirdetést jelentetett meg.

A londoni délutáni lapban, az Evening Standardban Branson azt mondta: 300 ezer brit cég működik EU-államokkal és családjából az övé az első nemzedék, amely nem háborúzott más európaiakkal.

Az unió egyik legnagyobb vívmánya, hogy tagjai nem keveredtek konfliktusba egymással –írta.