Nyitókép: Varga György

A Balatont fenyegetik a Hévízi-tó invazív betolakodói

Infostart
2024. október 17. 07:16
A szakemberek "rájuk küldtek" néhány ragadozó halat, megnézik, egy év múlva mi az ábra. Sokan a Hévízi-tó lefolyójához telepítik megunt akváriumi kedvenceiket, amelyek aztán nagyon jól elvannak ott, csakhogy idegenek.

A 38 fokos vizet adó termálforrások által táplált Hévízi-tó vízkészlete az év minden szakaszában gyakran cserélődik, a víz a "lefolyóként" emlegetett Hévízi-csatornán távozik a tóból, és 13 km megtétele után a Zala folyóba ömlik. A hivatalosan tiltott szabadstrand azért "alakult ki", mert a meleg gyógyvízben ingyenesen lubickolhatott évről évre sok vendég, többen a gyógyulás reményében.

A Hévízi-tó kifolyójától egy-két kilométeren át meleg a víz. A tó kivezető csatornája télen sem fagy be, így kedvező életfeltételeket biztosít azon trópusi halaknak, amelyek télen elpusztulnának a hideg vizű magyar folyókban. Az elmúlt években – vélhetően felelőtlen akvaristák – te­lerakták a kifolyót olyan halakkal, melyeket általában akváriumi céllal tartanak: elengedik, tenyésztgetik őket, és ha úgy döntenek, akkor kiszedik – írja a SokszínűVidék.

Viszont baj lett: a ragadozó, halevő jaguársügér például felfalja az őshonos halakat, míg a szerves törmeléket fogyasztó sügérféle kiszorítja az őshonos társaikat.

Idén februárban a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai különböző halászati módszerekkel fogtak ki a Hévízi-tó kifolyójánál különleges és igen méretesre nőtt invazív, trópusi díszhalakat. A halászás során közel 500 inváziós, bölcsőszájú halféle került partra.

Ugyanerre a területre telepítettek be őshonos ragadozót, csukákat, s megnézik majd, hogy egy év alatt mi történik az inváziós fajok állományával. A biológiai szelekciót követően, jövő télen ismét lehalásszák majd a Hévízi-tó kifolyóját, és megvizsgálják, hogy mennyiben változott a halállomány összetétele.

@alexoutdoor24

A hévízí kifolyó?

♬ eredeti hang - Alex