Nyitókép: Unsplash

Veszélybe került a bolygó egyik globális rendszere

Infostart
2024. szeptember 25. 19:12
Az óceánok savasodása már a hetedik lehet a természeti rendszerek sorában, amit az ember megzavar.

A Potsdami Éghajlatkutató Intézet tudósai figyelmeztettek, hogy az emberiség mostanra már a bolygónk legalább hat nagy természeti rendszerét zavarta meg, köztük a klímaegyensúlyt - írja a Reuters híradása nyomán a Portfolio.

Most egy hetediket is azonosítottak: az óceánok kémiai rendszerét, amit a levegőben található kén-dioxid elnyelése miatt savasodás fenyeget.

Emellett egyre növekszik az egyenlőtlenség a klímaváltozáshoz leginkább hozzájáruló, és az annak hatásait leginkább elszenvedő nemzetek között. A fejlődő országok hétfőn az ENSZ közgyűlésen azt kérték, a világszervezetek segítsenek nekik megbirkózni a szélsőséges időjárási jelenségekkel.

Phillip Davis bahamai miniszterelnök a lapnak azt mondta, egyre gyorsabban és gyakrabban érik el őket az éghajlati események. Arra kéri a gazdag nemzeteket, hogy összpontosítanak a problémára.

A Kis Szigetállamok Szövetségének (AOSIS) elnöke, Cedric Schuster a globális éghajlati tárgyalásokon felszólította a világ legnagyobb gazdaságait (a G20-at), hogy költsenek többet a klímaváltozás megakadályozására - írja a lap.

A G20-ak felelnek a világ üvegházhatású gázkibocsátásának 80 százalékáért.

"Minden országnak, de különösen a G20-aknak, vezető szerepet kell betölteniük a kibocsátáscsökkentés és az éghajlatváltozás finanszírozása terén" - mondta Cedric Schuster a sajtónak.