Nyitókép: YouTube

Megirigyelték a kínaiak a SpaceX rakétáját, de nem sikrült a másolat - videó

Infostart
2024. szeptember 25. 09:41
Landolás közben a betonnak csapódott, majd lángokban tört ki a többször felhasználhatóra tervezett kínai rakéta.

A SpaceX babérjaira törne a kínai Deep Blue Aerospace: a startup Nebula–1-es rakétája a Falcon–9-hez hasonlóan egy újrahasználható rakéta lehet majd. Egyelőre azonban még nem tökéletes - írja a hvg.hu. A startup vasárnap tesztelte a Nebula–1-et, amely az indítás után nagyjából 5 kilométeres magasságba emelkedett, majd megpróbált leszállni egy belső-mongóliai űrközpontban. Az utolsó pillanatig minden rendben is ment.

A rakéta megkezdte a függőleges ereszkedést, ám a végén valami félrement, és hirtelen a leszállóhelyhez csapódott, majd lángba borult. A Deep Blue Aerospace az egész kísérletet végig videózta egy drónnal:

A kínai vállalat közleménye szerint ereszkedés közben a rakéta rosszul ítélte meg a földhöz viszonyított magasságát, és túl hamar állította le a hajtóművét – ez okozta azt, hogy végül nagy sebességgel csapódott be.

A Deep Blue Aerospace azonban nem tekinti kudarcnak a kísérletet, mert a 11 kitűzött céljából 10-et teljesíteni tudtak, és végül csak „nem teljesen sikeresként” értékelték a manővert.. A Nebula–1 3,35 méter széles, így egy kicsit kisebb, mint a Falcon–9.

Ha egyszer elkészül, 2 tonna hasznos terhet tud majd alacsony Föld körüli pályára állítani, de ez a kapacitás akár 8 tonnára is bővíthető.

Persze annak idején a SpaceX-nek is sok gondja akadt a Falcon–9 rakétával. A nehézségeket azonban ők sem titkolták el, hanem a számos sikertelen kísérletről készült videókból egy összeállítást adtak közre.

A videóval valószínűleg az lehetett az amerikai vállalat célja, hogy bemutassa, mennyire bonyolult feladatot sikerült végül megoldaniuk a mérnököknek. Hiszen minél több volt a kudarc, annál nagyobb a siker.