Nyitókép: Getty Images/gorodenkoff

Hihetetlenül erős szuperszámítógépet terveznek Japánban, de van egy kis bökkenő

Infostart
2024. szeptember 21. 12:46
A 2030-ra tervezett "zéta-osztályú" szuperszámítógép ezerszer gyorsabb lenne a jelenleg legerősebbeknél, azonban akkora lenne az energiaigénye, amit jelenleg még nehéz lenne fedezni.

Japán nem titkolja, hogy továbbra is vezető szerepet kíván betölteni a mesterséges intelligencia fejlődésében, így mérnökeik hamarosan elkezdik építeni az első "zéta-osztályú" szuperszámítógépet - írja az Interesting Engineering cikke nyomán az Index. Úgy becsülik, a projekt költsége 750 millió dollár, azaz körülbelül 262,7 milliárd forint lesz.

A japán Oktatási, Kulturális, Sport-, Tudományos és Technológiai Minisztérium közleménye szerint a számítógép a világon először zetaFLOP sebességgel működik, ami olyan teljesítmény, amihez foghatót eddig még nem tapasztalt a világ. Jelenleg a legerősebb számítógépek exaFLOP-szinten működnek, ez másodpercenként több mint egy kvintrillió (egy 1-es után 18 nulla) műveletet képes végrehajtani.

Ehhez képest egy zetaFLOP szuperszámítógép egy másodperc alatt egy szextrillió (egy 1-es után 21 nulla) műveletet hajthat végre.

Mint írják, ez az elképesztő méretű kapacitásnövekedés lehet az, ami előrébb viheti Japánt a mesterséges intelligencia és a tudományos kutatás legösszetettebb kihívásainak megoldásai felé.

A Fugaku Next a jelenlegi japán szuperszámítógépet, a Fugakut váltja majd, ami 2022-ig számított a világ leggyorsabb komputerének. Az amerikai Fronier fosztotta meg ettől a címtől, így a már létező japán gép "csak" a negyedik a ranglistán. A Fugaku Next fejlesztését a Riken és a Fujitsu végzi, amelyek az előzőt is létrehozták.

Várhatóan az új szuperszámítógép is Fujitsu alkatrészekből épül majd fel, és a két szuperszámítógép kompatibilis lesz egymással. Van azonban egy még meg nem oldott probléma:

A Fugaku Next működtetéséhez gigantikus mennyiségű energiára lesz szükség, konkrétan annyira, amit 21 atomerőmű lenne képes fedezni.

A lap azt írja, amíg ezt a nehézséget nem sikerül áthidalni, addig a Fugaku Nextet egyszerűen nem lehet majd használni, úgyhogy a fejlesztőknek elsősorban erre kell koncentrálniuk.