Nyitókép: Getty Images/Nikos Oikonomou/Anadolu

Európa legnagyobb vízi naperőműve 37 ezer embert láthat el

Infostart
2024. szeptember 10. 07:44
Egy német cég építheti az óriási naperőművet Franciaországban, egy bányató felszínén.

Európa legnagyobb úszó napelemfarmját hozhatja létre a berlini Q Energy nevű cég a francia Haute-Marne régióban található egyik volt kőbánya helyén - írja a The Next Web híradása nyomán a 24.hu.

A körülbelül 50 millió eurós, azaz nagyjából 19,7 milliárd forintos támogatást kapott beruházás 2025-ben kezdheti el az áramfejlesztést, és a 73 MW összteljesítményűre tervezett erőmű 37 ember áramellátását biztosíthatja.

Nagyjából 180 focipályányi területet fed majd le a napelem-telep, és 134 649 úszó panelből áll majd össze.

Mint írják, az úszó naperőművek hasonlóképpen működnek, mint a földi telepítésű társaik, azonban lényeges különbség, hogy az elemek a víz felszínén úsznak, és a meder aljához rögzített kábeleken keresztül küldik a megtermelt energiát a szárazföldre.

Az építésnek több előnye is van: a víz hűti a paneleket, az általuk adott árnyék miatt kevésbé párolog az értékes édesvíz, és nem utolsó sorban nem kell hozzá mezőgazdasági területet "feláldozni".

A Nature-ben publikáltak egy tanulmányt még 2022-ben, ami úgy becsülte, hogy ha a világ vízenergia-tározóinak 10 százalékát úszó napelemekkel fednénk le, az 4000 GW kapacitást jelentene, ami megegyezik a világszerte működő összes fosszilis tüzelőanyaggal működő erőmű kapacitásával.