Nyitókép: Stocktrek Images/Getty Images

Lenyűgöző felvétel a Tejútrendszerrel majd összeolvadó galaxisról

Infostart
2024. szeptember 3. 06:13
Ez a régió az egyik legdinamikusabb és legrészletesebben megfigyelhető csillagképző régió, amelyet valaha sikerült tanulmányozni.

A Földtől nagyjából 210 ezer fényévnyire található a Kis Magellán-felhő, egy törpegalaxis, amely a Tejútrendszer körül kering. A mintegy 18 900 fényév átmérőjű és körülbelül 3 milliárd csillagot tartalmazó galaxis kifejezetten érdekli a tudósokat, a tanulmányozásukkal ugyanis sok mindent meg lehet tudni a csillagok keletkezéséről, valamint arról a folyamatról, amely során két vagy több galaxis egyesül. A számítások szerint egyébként ez fog történni a Tejútrendszerrel, valamint Kis és a Nagy Magellán-felhővel is, ami szintén a galaxisunk körül kering – írta a hvg.hu, amely kiszúrta a NASA oldalán a Hubble űrteleszkóp legfrissebb fotóját a Kis Magellán-felhőről.

NASA, ESA, and C. Murray (Space Telescope Science Institute); Image Processing: Gladys Kober (NASA/Catholic University of America)
NASA, ESA, C. Murray (Space Telescope Science Institute), and ESO/VISTA VMC; Image Processing: Gladys Kober (NASA/Catholic University of America)

A Kis Magellán-felhő további érdekessége, hogy benne található az NGC 346 jelű csillaghalmaz. Ez az objektum legfényesebb csillagkeletkezési régiójának, az N66 jelzésű, hidrogénben gazdag köd közepének közelében található. A NASA most egy olyan felvételt adott közre, amin ez a csillaghalmaz látható.

NASA, ESA, A. James (STScI), and C. Murray (Space Telescope Science Institute); Image Processing: Gladys Kober (NASA/Catholic University of America)

A friss kép az ultraibolya tartományban készült, és jól tanulmányozható rajta a csillagképződés: több tucat fiatal, forró csillag látható rajta a környező porral és gázzal.

(A nyitóképen a Hubble űrteleszkóp.)