Nyitókép: Givaga/Getty Images

Szenzációs leletre bukkant egy civil a Dunában

Infostart
2024. augusztus 15. 16:25
A Budapesti Történeti Múzeumban dolgoznak a szakemberek azon a 600 éves kardon, amit egy mágneshorgász pecázott ki a Dunából.

A fegyver igazi szenzáció a maga nemében. Ennyi idős, ennyire szépen egyben maradt penge nagyon ritkán kerül elő - írta az esetről beszámoló Blikk.

A kardot megtaláló Kovács Erik elmondása szerint rendszeresen jár ki a Dunára a mágnesével, hogy a folyóba esett fémtárgyak után kutasson. A fiatalembernél ez igazi szenvedély, már azt is pontosan tudja, hol lehet nagyobb fogásra számítani. Aznap, amikor a kardot megtalálta, épp a Duna budapesti szakaszának egy olyan részére ment, ahol ritkán találni bármit is, de bízott a szerencséjében, ugyanis ha valamit mégis sikerül kifogni, akkor az általában jelentős lelet. Most is így történt.

Amikor előbukkant a tárgy a vízből, nyilvánvalóvá vált a számára, hogy egy kardról van szó, de azt még nem lehetett tudni, milyen értéket is jelent. Egy muzeológus ismerőse segítségével derült ki, hogy egy középkori kardot sikerült kiemelni a Dunából, ami régészeti leletnek minősül.

Emiatt nem tarthatja meg. Be is vitte a Budapesti Történeti Mzeumba, ahol megköszönték, hogy bevitte, majd gyorsan "kezelésbe vették", mert bár a Duna vize képes volt konzerválni a kardot (magas a nitrogéntartalma, ami gátolja a korróziót, mondta Kovács Erik), a vízből kiemelve azonban gyorsan romolhat az állapota, a levegővel érintkezve elkezdhet szétmállani.

(A nyitókép illusztráció.)