Nyitókép: Varga György

Ha lemaradt volna róla: elképesztő látvány tárult fel az égen – képek, videó

Infostart
2024. augusztus 12. 16:47
Éjjel egyszerre gyönyörködhettünk a Perseidákat és a sarki fényben, ami idén már tizedjére tűnt fel hazánk égboltján.

A Perseidák meteorraj maximuma idén augusztus 12-én 16 órára esik, de már az ezt megelőző napokon is érdemes volt az égboltot kémlelni.

A szakemberek szerint a legtöbb, óránként 75-100 hullócsillagot hétfő hajnalban lehetett megpillantani – írja a sokszinuvidek.24.hu, emlékeztetve: a meteorzápor megfigyeléséhez fényszennyezéstől távoli helyet kellett keresni, ahol az égbolt jól belátható.

Idehaza az MTI fotósai is megörökítettek néhány szemkápráztató felvételt a Perseida meteorajról:

Salgótarján, 2024. augusztus 11. A hosszú expozíciós idővel készült képen csíkot húz az égen egy hullócsillag (j), egy repülőgép (b) és egy műhold (k) a Medves-fennsík felett Salgótarján közelében. MTI/Komka Péter

A meteorraj sok apró porszemcséből áll, amelyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek.

Nagykanizsa, 2024. augusztus 12. A hosszú expozíciós idővel készült képen csíkot húz az égen egy hullócsillag Nagykanizsán, egy Zemplén Győző utcai társasház felett. MTI/Varga György

Az elmúlt éjszaka duplán kedvezett a csillagos égbolt szerelmeseinek. Az év egyik legnagyobb meteorhullása mellett ugyanis a sarki fényben is gyönyörködhettünk, melynek rózsaszín fényei nem sokkal éjjeli 2 óra előtt jelentek meg a legélénkebben az északi horizont felett. Az erről készült videót az Időkép oldalán tekinthető meg.

Salgótarján, 2024. augusztus 11. MTI/Komka Péter