Nyitókép: Pixabay

Ütemesen terjed egy nemi betegség itthon

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea
2024. július 13. 18:05
2023-ra, 2019-hez képest csaknem kétharmadával nőtt Magyarországon a szifiliszes betegek száma, de tavaly a korábbi évekhez képest több veleszületett szifiliszes kisbabát is találtak. A Magyar STI Társaság tiszteletbeli elnöke szerint sok fertőzött maga kezdi el kezelni a tüneteket, nem megy szűrésre és nem csináltat tesztet. Várkonyi Viktória szerint a legnagyobb baj az, hogy az emberek nem félnek és nem védekeznek.

2023-ban 151-el több szifiliszes beteget regisztráltak Magyarországon, mint egy évvel korábban, a 2019-es adatokhoz képest pedig 430-al nőtt a számuk. A gonorrhoeások esetében a növekedés pedig egy év alatt több mint kétezer volt, mondta Várkonyi Viktória az InfoRádióban.

A Magyar STI Társaság tiszteletbeli elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy

tavaly 15 veleszületett fertőző szifiliszes eset is előfordult, ami járványügyi szempontból is intő jel.

Ilyenkor vagy a várandósság ideje alatt nem lettek kiszűrve, vagy akkor kaphatták el a fertőzést.

"A szifilisz és a gonorrhoea a fiatal felnőtteknél, és emellett az életük derekát már lassan maguk mögött tudó 50 év feletti korosztályban is emelkedik. Mindig több volt a kezelésbe és adatszolgáltatásra kerülő eseteket tekintve a férfi betegek száma, de nem azért, mert a kórokozók jobban szeretik a férfiakat, hanem mert hamarabb észlelhetőek a klinikai tünetek, és talán a partnerváltási hevületük is erősebb, bár ebben a nők sem panaszkodhatnak", fejtette ki tapasztalatait a szakember.

Hozzátette, hogy a betegségek száma egyértelműen jelzi a népesség szexuális aktivitását.

"Ezek nem véletlen fertőzések, az kapja meg, aki erre saját magának esélyt ad, de persze vannak olyan, szifilisz miatt kezelt egyének, akik akaratuk ellenére fertőződnek meg a partnerüktől" – jegyezte meg.

Az Országos Bőr- és Nemikórtani Intézet nyugalmazott igazgatóhelyettese kiemelte, hogy

a szifiliszes esetszám meghaladja a HIV-fertőzés megjelenése előtti időszakét, ami azt jelenti, hogy az emberek nem félnek a szexuális úton terjedő betegségektől,

miközben azok a megfelelő védekezéssel ezek kivédhetőek lennének.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kétharmaddal több a szifiliszes
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást