Szomorú dolgot tudhatunk meg a sörről szúnyogügyben

Infostart
2024. július 8. 05:28
Nem mindegy, hogy mit eszünk olyan környezetben, ahol sok a szúnyog. Bizonyos ételek a bőrünkön keresztül vonzzák a rovarokat.

Nagyon kevesen gondoltak rá, de már az étrendünkkel is sokat tehetünk azért, hogy minimalizáljuk a kellemetlen csípéseket - írja az origo.hu.

A floridai egyetem táplálkozás- és agrárkultúra kutatásokkal foglalkozó professzora Eva Buckner, elmondta, hogy a szúnyogok kiszagolják a bőrünkön keresztül a vérünkben található táplálékokat.

A következő ételek nem volna szabad enni szúnyogos időkben, mert ez vonzza a vérszívókat:

  • telt aromájú, érett sajtok – a szúnyogokat ugyanis vonzzák a bőrünkön lévő, baktériumok által termelt karboxilsavak, beleértve a vajsavat is, ami nagy mennyiségben megtalálható ezekben a sajtokban
  • édességek és desszertek – a magas cukortartalmú ételek fogyasztásának a hatására olyan anyagokat bocsát ki a bőrünk, ami a szúnyogokat a nektárra emlékezteti
  • banán – egy tanulmány során, a vizsgálatban részt vevő emberek egy részét banánnal, míg a többieket szőlővel kínálták, majd azt tapasztalták, hogy a két szúnyogfaj, amit a kísérlethez alkalmaztak a banánfogyasztókat találta vonzóbbnak (ez azonban kevésbé mérvadó eredmény, hiszen a világon több, min 3000 fajta szúnyog él, s nem tudni azok miként reagálnának hasonló esetben).
  • sör – az ital megváltoztatja a bőrből felszabaduló vegyi anyagok összetételét

A professzor szerint igaz az a népi megfigyelés bármilyen hagymás vagy fokhagymás étel – a hagymafélék allicint tartalmaznak, ami elűzi a vérszívókat, és segít megelőzni a szúnyogok által terjesztett maláriát is.